Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Houtvergasser

11 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
boerderij
Het gas raakt op en Groningen beeft – we moeten dus zorgen dat onze huishoudens geen gas meer nodig hebben. Groen Licht laat zien hoe dat kan.
De meeste mensen verwarmen hun huizen en koken nu nog op Gronings aardgas. Maar dat moet echt anders. Want tijdens de klimaattop in Parijs werd in 2015 afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 40% omlaag moet. Vorig jaar spraken daarom gemeenten en andere partijen op de Nationale Klimaattop af om in 2030 zoveel mogelijk huishoudens te laten overstappen op iets anders dan gas. Eerder kan het niet, denkt premier Rutte: ‘Als je de gaskraan nú dichtdraait, dan zitten we allemaal in de kou.’ Toch zijn er allerlei initiatieven om huizen nu al ‘van het gas af’ te krijgen.  Zoals de monumentale boerderij van de familie Hoornveld in Makkum.

Helga en Johan Hoornveld en hun drie kinderen wonen sinds vorig jaar op de  oude boerderij van haar vader. Die is niet meer in bedrijf. Het oude gebouw is een echte gasslurper en de familie wil zo gauw mogelijk van het gas af.

Als eerste werd daarom een houtvergassingsinstallatie geplaatst. Die werkt als een houtkachel maar vervangt de CV-ketel. De rookgassen van de kachel worden verbrand. Daardoor is de uitstoot minimaal en is de kachel heel efficiënt. Een houtvergasser zorgt wel voor fijnstof, maar in het landelijk gebied hebben de buren daar geen last van. Helga en Johan stoken de installatie met hout dat ze krijgen van de buren.

Het warme water dat de houtvergasser produceert wordt opgeslagen in een buffervat op  zolder. Sinds de plaatsing in februari heeft de  familie geen gas meer verbruikt voor verwarming en warm water. En daar zijn ze trots op.

Maar de familie Hoornveld wil verder gaan. Helga en Johan willen een zonneboiler plaatsen om ook in de zomer warm te kunnen verwarmen, zonder dat de kachel aan hoeft. Ook willen ze zonnepanelen laten plaatsen en het huis intensief isoleren. De boerderij zal uiteindelijk ruimte bieden voor het huishouden van Helga en Johan én het huishouden van haar vader. Zonder gas.