Tips, tricks en nog veel meer groens!

Energielabel sjoemelt met verbruik wasmachine

24-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Wasmachine groen licht
Het energielabel op wasmachines wordt alleen gebaseerd op het verbruik van het ecoprogramma. Wie andere wasprogramma’s gebruikt, is dus veel minder zuinig uit. Dat ontdekt presentator Milouska Meulens in Groen Licht.
Als je een nieuwe wasmachine koopt staat daar een energielabel op, meestal variërend van A+ tot A+++. “Voor consumenten lijkt het alsof de wasmachine in zijn geheel zuinig is,” zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Maar dat is dus niet zo. “Wie alleen de gewone wasprogramma’s gebruikt en niet het zuinige ecoprogramma, verbruikt gemiddeld 40% méér energie.
Als je het ecoprogramma niet kiest, wast je A++-wasmachine als een B. En dát wordt er niet bij verteld. Het ecoprogramma kies je niet altijd, want dat duurt lang – soms wel vier uur! Dat komt omdat de temperatuur lager is dan bij het gewone katoenprogramma. De lagere temperatuur wordt gecompenseerd met een langere wasduur om de was toch schoon te krijgen. Groen Licht besteedde hier vorig jaar al aandacht aan: duurzaam wassen duurt lang. Maar dat alleen die langzame, duurzame wasjes het energielabel bepalen, dat is nieuw voor ons.
We vroegen europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks ernaar. “Deze manier van labelen deugt niet,” vindt hij. Eickhout vergelijkt deze manier van labelen met het emissieschandaal door de sjoemelsoftware bij Volkswagen. “Dat werd bekend als Dieselgate. Dit zou je labelgate kunnen noemen.” Volgens Eickhout zijn de afspraken over de tests zo gedetailleerd, dat de fabrikant precies weet wat hij moet doen om een zo goed mogelijk label te krijgen. “De werking van het label wordt er zo niet beter op.”
Maar zo is het wél Europees afgesproken, benadrukt Jeroen de Roos van brancheorganisatie van fabrikanten van elektrische huishoudelijke apparaten Vlehan. “Om wasmachines onderling vergelijkbaar te maken worden ze allemaal getest op het verbruik van het ecoprogramma.” In Europa praten verschillende partijen mee over de voorwaarden voor het energielabel. Naast witgoedfabrikanten zijn dat ook milieuorganisaties en bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Op dit moment wordt in Europa gewerkt aan een herziening van de voorwaarden van het energielabel. Jeroen de Roos van de brancheorganisatie van fabrikanten pleit in Groen Licht voor een aanduiding van de tijdsduur van het ecoprogramma op het energielabel. Zo weet je als consument in ieder geval hoeveel tijd je kwijt bent als je zuinig wilt wassen.

Volgens Milieu Centraal moet op het label duidelijk worden gemaakt dat het is gebaseerd op het verbruik van het ecoprogramma. Bovendien zou vermeld moeten worden dat het verbruik veel hoger uitvalt als mensen een gewoon programma van 40 en 60 graden gebruiken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.