Groen Licht

Energie besparen met een game

06-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
spaar game
Hoe krijg je mensen zo ver dat ze minder gas en licht gebruiken? Dat is de vraag waar onderzoeker Jan Dirk Fijnheer zich mee bezig houdt. Hij heeft een game ontwikkeld waardoor mensen in huis zuiniger omgaan met energie. De game lijkt te werken. Deelnemers gebruiken 15% minder energie door korter te douchen, de verwarming lager te zetten en door de stekker uit het stopcontact te trekken als ze apparaten niet gebruiken. Dat zijn de eerste resultaten van een onderzoek onder een kleine groep mensen. Binnenkort start een vervolgonderzoek onder een grotere groep. Kijkers van Groen Licht kunnen zich hier opgeven om mee te doen aan het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de Powersaver game.
Hoe werkt de game? Onderzoeker Jan Dirk Fijnheer: “Het begint met een quiz, je moet vragen beantwoorden over je energiegebruik. De game speelt zich af in het huis van een professor, daar is een ongeluk gebeurd. De speler moet de problemen in huis oplossen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten of door de lampen uit te doen. Het spel houdt je stroom en gasverbruik in je echte huis bij en weet daardoor of je de opdracht inderdaad hebt uitgevoerd. Pas dan mag je naar de volgende opdracht. In het spel ga je steeds naar een andere kamer. Er zijn 50 activiteiten en 13 verschillende missies. Deelnemers spelen het spel gedurende 5 weken.”
Waarom werkt de game? “Er zit een wedstrijdelement in. Je ziet niet alleen hoe je eigen gas en licht verbruik daalt en hoeveel geld dat je scheelt, maar ook hoeveel je hebt bespaard ten opzichte van de anderen. Het feit dat je ziet wat de anderen doen werkt als een stimulans. Daardoor ga je beter je best doen.”
Wil je meer weten over de game en over het onderzoek? Check het hier
Delen: