Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Duurzame yoghurt

21 mrt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Duurzame yoghurt
Sojayoghurt is het minst schadelijk voor milieu en dierenwelzijn. Dit blijkt uit de yoghurtranking van Natuur & Milieu. Wie graag dierlijke yoghurt eet, kan het beste kiezen voor biologische yoghurt – mager, halfvol of vol.
Natuur & Milieu rankt, op basis van cijfers van Questionmark, tien veel gegeten yoghurtsoorten op dierenwelzijn en milieu. Vrijwel alle yoghurtsoorten, met uitzondering van sojayoghurt, scoren tussen de 6,6 en de 5,2. “Geen hoge cijfers dus. Dierlijke yoghurt is, vanwege de melk die erin gaat, zeer belastend voor het milieu,” aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.
Sojayoghurt scoort een 9,5 op de combinatie dierenwelzijn (10) en milieu (9). Soja scoort zo hoog op duurzaamheid omdat de sojabonen voor direct menselijke consumptie uit gebieden (in Europa en Noord-Amerika) komen waar geen boskap voor de teelt heeft plaatsgevonden. Omdat sojayoghurt bovendien niet afkomstig is van dieren, scoort het een 10 op dierenwelzijn.
De biologische koeienyoghurtsoorten nemen de tweede, derde en vierde plek in de ranking in. Deze yoghurtsoorten scoren een 6,6 (mager biologisch), een 6,2 (halfvol biologisch) en een 6 (vol biologisch) op de combinatie dierenwelzijn en milieu. Hoe magerder de yoghurt, hoe beter voor het milieu. Voor yoghurt is namelijk vet van de melk nodig. Bij volle yoghurt is meer vet – en dus melk – nodig dan voor magere yoghurt. Akkerman: “Hoe meer melk, hoe meer koeien nodig zijn. De mest, gassen en het veevoer van al die koeien zijn zeer schadelijk voor het milieu.”
Geitenyoghurt scoort nog lager dan koeienyoghurt (biologisch een 5,9 en niet-biologisch een 5,2). “Geiten produceren minder melk dan koeien. Daarnaast hebben ze relatief meer veevoer nodig voor hun melkproductie. Een geit is hierdoor meer milieubelastend dan een koe,” aldus Akkerman.
Ook kokosyoghurt is zeer milieubelastend en scoort slechts een 5 in de ranking. Voor 1 liter kokosyoghurt is bijna 1 kilo kokos nodig. De kokos in de yoghurt van de grote Nederlandse supermarkten komt uit Indonesië. Voor de teelt van kokos worden bossen gekapt, waardoor kokos een 1 scoort op milieu. Op dierenwelzijn scoort kokos een 10: aan de productie van kokos komt geen dier aan te pas.
De tien onderzochte yoghurtsoorten en hun scores:
Plaats
Naam
Eindcijfer
Milieu
Dierenwelzijn
1
Soja yoghurt
9,5
9,0
10
2
Magere yoghurt, Biologisch
6,6
6,2
7,0
3
Halfvolle yoghurt, Biologisch
6,2
5,4
7,0
4
Volle yoghurt, Biologisch
6,0
5,0
7,0
5
Geitenyoghurt, biologisch
5,9
5,3
6,4
6
Magere yoghurt, weidemelk
5,7
6,4
5,0
7
Kokosyoghurt
5,5
1,0
10
8
Halfvolle yoghurt, weidemelk
5,4
5,7
5,0
9
Volle yoghurt, weidemelk
5,2
5,3
5,0
10
Geitenyoghurt
5,2
6,0
4,3