Tips, tricks en nog veel meer groens!

De Bomenmakelaar

20-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
bomenmakelaar
Boomverzorger Arjan Zoontjens is een man met een droom “gezonde, verplantbare bomen niet meer kappen”. Hij laat geen kans voorbij gaan een goed verplaatsbare boom een nieuwe plek te geven. Dit najaar is daar De Bomenmakelaar bijgekomen. Een website waar boomaanbieders en boomzoekers elkaar kunnen vinden.
Arjan ziet in zijn werk te vaak dat gezonde volwassen bomen een vroegtijdige dood tegemoet gaan door kap. En dat terwijl ergens anders nieuwe bomen worden aangeplant. “Kappen is altijd de eerste gedachte”, aldus Arjan. “Ik zie dat afdelingen binnen gemeentes niet met elkaar praten. Nog voordat iemand zijn interesse in een boom kan tonen, wordt hij al gekapt. Alleen maar door een gebrek aan communicatie. Dat stoort me en ik wil dat voorkomen.” Milouska is erbij als Arjan weer een paar bomen van de ondergang redt.
Samen met landschapsarchitect Roy Wouters en projectmanager civiele techniek Jasper Putter kwam Arjan op het idee van de site De Bomenmakelaar .
Hoe werkt het?
Op de ene plaats staat een boom in de weg. Bijvoorbeeld omdat een gemeente een rondweg wil aanleggen, of een gedempte haven weer wil opengraven. Op de andere plaats wil een aannemer een nieuwbouwstraat opleuken met bomen. Maar niet van die kleine sprietjes, maar flinke bomen. Maar ja, waar haal je volgroeide bomen vandaan? Dat kan dus nu via De Bomenmakelaar. Op de site worden bomen waar de zaag in moet aangeboden. Een partij die ergens bomen wil planten, kan kiezen uit mooie, grote bomen. Ze kiezen hiermee bewust voor hergebruik.
Arjan: “Grote bomen zijn van onschatbare waarde. Ze leveren een bijdrage aan het ecologisch leven, verkoeling, nestmogelijkheden voor vogels en insecten, ze geven een grotere fijnstofreductie en reguleren regenwater. Ik wil daarom dat er zoveel mogelijk gezonde bomen die ergens in de weg staan, verplant worden. Ik ben heel blij als ik gezonde bomen kan behouden. Ik zou het geweldig vinden als we geen gezonde bomen meer kappen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.