Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Autobanden in ons voedsel

20 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Slijtage autobanden animatie
Fijnstof van autobanden vinden een weg naar ons voedsel. Hoe kan dat en wat kunnen we er tegen doen?
Autobanden slijten. Ze rollen over de weg, slepen je auto soepeltjes door de bocht, staan plotseling stil of trekken op; en daar slijten ze van. Dat je banden steeds dunner worden, merk je pas als het profiel niet meer diep genoeg is en er nieuwe banden onder je wagentje moeten.
Zo verslijten we elk jaar acht miljoen banden. Het loopvlak van autobanden is van kunststof. Het laagje dat afslijt, komt als minuscule plastic korreltjes op de weg. Per jaar blijft ruim 17.000 ton aan kunstrubber op de weg achter, dat is een kilo rubberstof per Nederlander.
De piepkleine plastic korreltjes komen vooral op en langs de weg terecht. Een klein deel gaat de lucht in en maakt deel uit van het gevreesde ‘fijnstof’. En een ander deel spoelt weg naar de sloten en de rivieren en komt uiteindelijk in de zee. Daar maken de autobandenfrummels deel uit van de beruchte plastic soep. En komen ze in het voedsel van vogels, vissen en kleine zeedieren.
Fijnstof in ons voedsel
En zo vindt onze autoband de weg terug naar ons bord. Zeedieren als oesters en mosselen zeven het zeewater om aan hun voedsel te komen en zitten daardoor vol met microplastics als ze op tafel komen. Worden wij daar ziek van? Daar zijn de geleerden het niet over eens. Maar wat we wel weten, is dat het voor de oester of mossel zelf wél slecht is. Hij groeit slechter en krijgt minder mosselkinderen.
Wat kan jij doen?
Dat banden slijten, daar is niks aan te doen, maar je kan wel zorgen dat ze mínder slijten. Met piepende banden optrekken, keihard remmen of al slippend de bocht door, dat vreet rubber. Rustig rijden dus. En elke maand je bandenspanning controleren, dat helpt ook. Want banden die goed op spanning zijn, slijten minder.