Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Airco aan of ramen open?

19 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Airco aan of ramen open? Groen Licht auto
Zweten in de auto hoeft niet meer, nu bijna alle auto’s airconditioning hebben. Maar zo’n systeem verbruikt meer energie dan je denkt. Een ingeschakelde airco verhoogt het brandstofverbruik met zo’n 15%. Toch maar een raampje openzetten dan? Dat hangt er vanaf!
Wie op de snelweg een raampje openzet, verbruikt méér brandstof dan met de airco aan en de ramen dicht. De lucht die door de ramen naar binnen stroomt remt de auto namelijk af. Door deze luchtweerstand is de aerodynamica van de auto niet optimaal.
De airco aanzetten is daarom vanaf een snelheid van 80 km per uur zuiniger. Maar in de stad kun je wel beter een raampje openzetten, want daar rij je veel langzamer.
Een airco produceert geen kou maar koelt de lucht af door verdamping van een vloeistof. Lekkage van dat koelmiddel is slecht voor het milieu. Laat de airco daarom goed onderhouden. Door de airco minstens één keer per maand te gebruiken, drogen afdichtingen en pakkingen niet uit. Zo voorkom je lekkage.
Géén airco gebruiken én de ramen dichthouden is natuurlijk het allerzuinigst. Wil je niet smelten, gebruik de airco dan in ieder geval niet op vol vermogen. Zet de temperatuur niet te laag en de ventilatorstand niet te hoog. (graag met plaatje van bevriezende en wegwaaiende bestuurder)
Wil je een warme auto snel afkoelen in de zomer? Rijd eerst een paar minuten met de ramen open, sluit dan de ramen en schakel de airco in. Zo werkt het systeem het snelst – en kun je gerust je muts op in de auto.
Met dank aan MilieuCentraal.