Fight or Flight

Over Fight or Flight

Over de hele wereld zijn eindeloos veel conflicten. Hoe is het om daarin op te groeien? En wat doe je als je voor het dilemma ‘vechten of vluchten’ komt te staan? In de nieuwe BNNVARA-serie ‘Fight or Flight’ portretteert Sahil Amar Aïssa iedere aflevering twee mensen die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied. De één vluchtte naar Nederland om te proberen een nieuwe toekomst op te bouwen, de ander bleef achter om daar te strijden voor een beter bestaan. Hoe anders zijn hun levens gelopen na dat cruciale besluit en hoe gaat het nu met ze?

Sahil onderzoekt de impact van deze fundamentele keuzes en zoekt zowel de gevluchten als de achtergebleven personen op. Hij reist daarvoor onder meer af naar Armenië, Colombia en Gaza. Hoe is het om alles achter te laten voor een betere toekomst? En hoe voelt het wanneer je dierbaren naar het buitenland vertrekken terwijl jij degene bent die achterblijft in een oorlogsgebied? 

Sahil: "Ik heb dit programma bedacht uit de frustratie dat er zo veel onbegrip en onwetendheid heerst over vluchtelingen. Het menselijke verhaal ontbreekt in het debat. Of je nu politiek, sociaal, economische of oorlogsvluchteling bent, je hebt het recht om je verhaal te doen. Want nu doen politici, journalisten en columnisten dat voor hen. Terwijl je het fenomeen van vluchten pas écht goed begrijpt als je het persoonlijk maakt. Daarom is 'Fight or Flight’ het belangrijkste programma dat ik tot nu toe heb gemaakt." 

Fight or Flight’ is vanaf 28 maart iedere dinsdag om 22:00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.