Documentaires zie je bij BNNVARA.

VRIJHEID, GELIJKHEID, BROEDERSCHAP.

01-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2005 keer bekeken
  •  
file

Liberté, égalité, fraternité: het beroemde motto dat de lijfspreuk van Frankrijk vormt. De leus werd geïntroduceerd tijdens de Franse Revolutie (eind 18e eeuw) en sinds die tijd worden debatten gevoerd over de betekenis en de bruikbaarheid van de drie termen. In april 2012 was bij de VARA een documentaire-drieluik te zien, waarin de vraag werd gesteld of het aloude ideaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap in de 21e eeuw nog relevant voor ons is. Komt ons denken over de drie begrippen nog overeen met wat we er inmiddels aan wetenschappelijke kennis over hebben? 


Politicoloog en presentator Pieter Hilhorst loodst de kijker in drie films van vijftig minuten langs een opmerkelijk scala aan verrassende en nieuwe wetenschappelijke inzichten, die ons denken over de samenleving veranderen. Veel van onze ideeën over de mens en de economie blijken namelijk achterhaald.


Aflevering 1: Vrijheid

Aflevering 2: Gelijkheid

Aflevering 3: Broederschap


 Nieuw boek!
De documentaireserie werd uitgezonden naar aanleiding van een nieuw boek. Het boek 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' van Maarten van den Heuvel (o.a. eindredacteur EZ) werd gepresenteerd. In zijn boek onderzoekt hij welke rol oude waarden (vrijheid, gelijkheid, broederschap) uit de Franse Revolutie vandaag de dag nog relevant zijn.

De documentairereeks was in 2014 te zien bij BNNVARA.

Delen: