NPO
Sfeerfoto van Documentaires

Documentaires

Documentaires zie je bij BNNVARA.
Documentaires

NAO 'T ZUUJE

9 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
data41843641-4fa91b

Het is de droom van iedere man, of in ieder geval van iedere Limburgse man: Prins Carnaval worden in je eigen stad. De BNNVARA-presentator werd vorig jaar uitgeroepen tot de Venlose Prins Carnaval. Samen met met Pieter Kuijpers en Rob Hodselmans maakte hij de documentaire ‘Nao ’t Zuuje’. Een documentaire over de verbinding en verbroedering, die laat zien wat carnaval, in Limburg ook wel Vastelaovend genoemd, nou écht betekent. En hoe kan dat beter dan door de ogen van het middelpunt van de Venlose Vastelaovend: Prins Carnaval Lex Uiting. Of ook wel: Prins Lex I.

Lex Uiting: “Vastelaovend, of carnaval, zoals veel mensen het noemen is elk jaar het sociale hoogtepunt van het zuiden. In een entourage van eigen gemaakte kostuums en zelf gebouwde carnavalswagens zingt de hele provincie in eigen streektaal drie dagen lang de grote schat aan vastelaovesliedjes. Het is een sociale snelkookpan waarin een hele stad stad of dorp samensmelt. Iedereen hoort erbij. Dat wilde ik heel graag eens aan iedereen laten zien.”


Vier dagen lang worden de pleinen en cafés van Venlo gevuld met mensen die ieder op hun eigen wijze carneval, oftewel het leven, vieren. In de documentaire ’Nao ’t Zuuje’ gaan deuren open die tot nu toe altijd gesloten bleven en stapt de kijker letterlijk in de schoenen van Prins Lex I. Tijdens het grote volksfeest ontmoet hij vijf typisch Venlose personages met een eigen verhaal en brengt zo in beeld waar het echt over gaat. Van oudere generaties die lange tradities in stand houden, tot de nieuwe jonge garde die in die tradities stapt en ook nieuwe tradities creëert. In de documentaire laat Lex zien, horen en voelen waarom carnaval zo diep in zijn vezels geworteld is.


De documentaire ‘Nao ’t Zuuje’ is een samenwerking van BNNVARA, Pupkin Film, carnavalsvereniging Jocus en Gemeente Venlo.

De 3-Doc: Nao ’t Zuuje zag je bij BNNVARA op NPO 3.

Meer over:

, , ,