Documentaires zie je bij BNNVARA.

Jongens van de Bouw

02-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1410 keer bekeken
  •  
1920_jongensvandebouw0-577691

Wie zijn toch die mannen die bij dag en dauw al op bouwplaatsen staan, terwijl de rest van Nederland nog op één oor ligt? Filmmaker Geertjan Lassche volgde twee jaar lang een bouwproject in hartje Rotterdam, van eerste paal tot oplevering. De 2doc Jongens van de Bouw wordt op 15 december om 20.25 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2.


In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer 'booming business'. Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: "time is money". Hoofduitvoerder Stan, die op zijn beurt weer een keten aan onderaannemers orkestreert, moet de klus gaan klaren. Hoe gaan de jongens om met de grote druk, de taalbarrière tussen buitenlandse krachten en het zware werk dat door weer en wind doorgaat? De druk is continu voelbaar in deze lange documentaire die even ontluisterend is als humoristisch.

De documentaire Jongens van de Bouw past in een reeks documentaires van filmmaker Geertjan Lassche waarin hij zich met een camera, zonder crew, eigen maakt in gesloten subculturen. Met deze 'fly on the wall'-methode probeert hij de werkelijkheid zo ongepolijst mogelijk vast te leggen. Zo maakte Lassche eerder documentaires over de intensive care (Van Leven Ga Je Dood), Korps Mariniers (DeUitverkorenen), hooggebergte alpinisme (Hemelbestormers), voetbalsupporters (FC Twente) en plattelandsjongeren (Brommers Kiek'n).

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.