Documentaires

2Doc: Mevrouw Faber

  •    •  
22-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
350 keer bekeken
  •  
Screen Shot 2019-10-22 at 12.29.54 PM

De documentaire 'Mevrouw Faber' laat zien hoe Harriette vastberaden toeleeft naar haar geslachtsveranderende operatie en wat dit betekent voor haar huwelijk en de band met haar bejaarde ouders en zus Maaike. Ze gunnen Harriette haar geluk, maar hebben ook moeite met het verlies van hun zoon en broer. Verder vertelt 'Mevrouw Faber' hoe Harriette zich staande houdt in de mannenwereld waarin ze zich begeeft: tussen de vele mannen op de autocross, waar ze de auto's keurt en tussen haar collega-chauffeurs op de laad- en losplek. Dit alles levert een even aangrijpende als lichtvoetige film op, die voor een groot deel wordt gedragen door Harriettes vasthoudendheid, humor en Friese nuchterheid.

 

Harriette en Siepie hadden twee redenen om zich te laten volgen door de camera. Harriette:"In de eerste plaats willen we transgenders helpen uit de kast te komen". En dat lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. "De docu is nog niet eens op tv geweest, maar door de aandacht die Friese media al aan de film hebben besteed, zijn we al door twee mensen benaderd die graag met ons willen praten over hun coming-out." Verder willen Harriette en Siepie het hardnekkige vooroordeel ontkrachten dat mensen op het platteland nog altijd bekrompen denken over LHBTI'ers. "Je kunt hier volledig jezelf zijn. Niemand die mij gek vindt. Ook niet in het nieuwe dorpje waar Siepie en ik sinds kort wonen."

 

Makers Job Tichelman en Hjalmar Tim Ilmer wilden 'Mevrouw Faber' maken om het thema transgenders eens vanuit een andere invalshoek te benaderen: niet met Randstedelijke millennials in de hoofdrol, maar een echtpaar van midden vijftig in een klein Fries dorpje.

 

'Mevrouw Faber' werd geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie en ging in september in première op het Nederlands Filmfestival.

 

'2Doc: Mevrouw Faber' is een productie van Hollandse Helden in samenwerking met BNNVARA. Deze productie kwam tot stand met steun van het Het Amsterdams Fonds voor de Kunst.


Delen: