Sfeerfoto van Documentaires
Documentaires
Documentaires zie je bij BNNVARA.
Documentaires

De Schuldmachine

18 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken

In Nederland heeft een op de vijf jongeren problematische schulden. De overheid, zoals de Belastingdienst of het CJIB, is vaak hun grootste schuldeiser.

Documentairemaker Camiel Zwart laat zien hoe jongeren gevangengehouden worden door torenhoge schulden, boetes, rentes en rentes op boetes. Dagelijks worstelen zij in een bureaucratische mallemolen die de schuldenindustrie met zich meebrengt. We volgen jongeren uit Amsterdam Zuidoost in soms uitzichtloze financiële situaties. Ricky probeert al zeven jaar zijn leven op de rit te krijgen. Maar hoe doe je dat zonder inkomen en vast woonadres? Elyvonne kreeg een schuldvordering op haar 18e, omdat haar schoolboeken niet betaald zijn toen ze twaalf was. De Belastingdienst, incassobureaus en verzekeraars zijn onverbiddelijk; als er niet betaald wordt komt er gewoon een boete met rente overheen.

Hoe maakt de verregaande digitalisering in Nederland van mensen anonieme BSN-nummers? 'De schuldmachine' laat zien hoe makkelijk je gevangen raakt in een ondoorgrondelijk systeem waarmee de schuldindustrie krankzinnig veel geld verdient, maar mensen steeds verder in de problemen komen.