Documentaires zie je bij BNNVARA.

2DOC: HET FATALE SCOOTERONGELUK

25-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
568 keer bekeken
  •  
1189528

Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd. Want wie bestuurde de scooter? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?

De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018 na acht jaar eindelijk tot een einde. Programmamakers Hetty Nietsch en Manon Blaas mochten het juridische steekspel al die jaren achter de schermen volgen en tonen dit in hun documentaire Het Fatale Scooterongeluk. Van het ongeluk in 2010 tot de vrijspraak in 2013 tot de definitieve veroordeling bij de Hoge Raad in 2018. Oud rechter Egbert Myjer neemt in de documentaire als verteller de kijker aan de hand mee door de ingewikkelde rechtsgang.  

Het Fatale Scooterongeluk laat zien hoe een onbezonnen daad en de rechtsgang die daarop volgt, betrokkenen jarenlang in de greep kunnen houden. Velen van hen komen in de documentaire aan het woord, zoals ooggetuigen van die nacht, nabestaanden met al hun verdriet en ongeloof, politieagenten die vertellen dat ze door de familie van de verdachten verantwoordelijk worden gehouden, officieren van justitie die laten zien hoe de zaak voor extreme frustratie zorgt, advocaten die toelichten waarom de zaak zo ingewikkeld is, en regionale journalisten en het hoofd van de spoedeisende hulp die vertellen over de bedreigingen aan het adres van hun medewerkers. De impact van het ongeval op de avond in januari blijkt ongekend groot.


2Doc: Het Fatale Scooterongeluk was maandag 25 februari om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.