Documentaires zie je bij BNNVARA.

2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw

12-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1237 keer bekeken
  •  
ferdi-e-persfoto-642588

In September 1987 ontvoert en vermoordt Ferdi E. de Ahold-topman Gerrit Jan Heijn. Hij incasseert iets meer dan 8 miljoen gulden aan losgeld.


De werkloze vliegtuigbouwkundige weet maar liefst zeven maanden uit de handen van de politie te blijven, die nooit had verwacht dat de dader een eenling zonder strafblad zou kunnen zijn. Pas nadat Ferdi H. bankbiljetten van het losgeeft uitgeeft in een slijterij, komt de politie hem op het spoor. Op 6 april 1988 wordt Ferdi E. gearresteerd.


Ferdi E. wordt door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en TBS. Gedurende zijn verblijf in de gevangenis legt schrijver Tim Krabbé contact met Ferdi. Krabbé is gefascineerd door E., en bezoekt hem maar liefst 142 keer. Dertig jaar na zijn eerste bezoek heeft Krabbé zijn belevenissen met Ferdi nu vastgelegd in zijn boek: Vrienden, een kroniek’.


Net als Tim Krabbé, bezocht ook journalist Twan Huys Ferdi E. bijna negen jaar in de gevangenis. In '2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw' spreken Twan Huys en Tim Krabbé, in een cellenblok van de Bijlmerbajes in Amsterdam, over Ferdi E., de moord en zijn gezin. '2Doc: De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw' is te zien op maandag 18 november om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 2.


Bekijk de promo hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.