De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Darmbacterie kan kanker veroorzaken

27-02-2020

Een baanbrekende publicatie in het gezaghebbende wetenschapsmagazine ‘Nature’: een variant van E. Coli, de oudst bekende darmbacterie, kan darmkanker veroorzaken. Deze bacteriestam ‘E. coli Nissle 1917’, wortd op internet aangeboden als gezonde ‘probiotica’. Circa 10 procent van alle dikkedarmkankergevallen in Nederland wordt hierdoor veroorzaakt. Onderzoekers van het Hubrecht Institute (KNAW) en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht hebben dit aangetoond. Ca. 20 procent van de bevolking draagt deze bacterie bij zich, dus met de juiste screening kunnen veel gevallen worden voorkomen. Aan tafel: Hans Clevers, professor in de moleculaire genetica, en onderzoeker Ruben van Boxtel.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.