De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door special: Matthäus Passion - 10-4-2014

10-04-2014

Vanavond staat de uitzending van De Wereld Draait Door geheel in het teken van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. De Matthäus Passion wordt beschouwd als Bachs grootste en belangrijkste werk. De compositie is geschreven voor orkest en koor en vertelt het verhaal van de lijdensweg van Jezus Christus. Velen zien het als een van de mooiste composities aller tijden. Een van de onderdelen ervan, de aria Erbarme Dich wordt op haar beurt weer gezien als een van de mooiste stukken uit de hele muziekgeschiedenis.

In de uitzending zullen 43 musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en 32 koorleden van het vermaarde Collegium Vocale Gent onder leiding van dirigent Philippe Herreweghe verschillende stukken uit het monumentale werk van Bach ten gehore brengen. Zij worden bijgestaan door enkele grote solisten, zoals countertenor Damien Guillon en sopraan Carolyn Sampson, en 10 leden van het Nationaal Jongenskoor.

Matthijs van Nieuwkerk voert samen met tafelheer Paul Witteman gesprekken met de leden van het orkest, met Bach kenner en dirigent Jan Willem de Vriend en met trouwe bezoekers van verschillende uitvoeringen van Bachs beroemde Passie. Aan de hand van hun verhalen, anekdotes en historische fragmenten wordt de rijke geschiedenis van het stuk besproken.

Het Koninklijk Concertgebouworkest was eerder op 30 september 2013 te gast. Toen stond de uitzending in het teken van Het Koninklijk Concertgebouworkest dat zijn 125-jarig bestaan vierde.