De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Kunstalvleesklier voor diabetici - 25-10-2013

25-10-2013
Groot nieuws voor diabetes (type 1) patinten! Er is een uitvinding gedaan die ervoor zorgt dat patienten niet langer meerdere keren per dag hoeven te prikken, koolhydraten hoeven tellen of insuline hoeven te spuiten. Het is een kunstalvleesklier, ter grootte van een smartphone, ontwikkeld door onderzoekers van het AMC, Universiteit Twente, Rijnstate Ziekenhuis en het bedrijf Inreda. In Nederland zijn 100.000 kinderen en volwassenen die diabetes type 1 hebben. Wat betekent dit voor hen? Aan tafel: diabetes patint Diederik Jekel en Robin Koops van Inreda. Ook in de studio zijn collega Rob Koebrugge en verpleegkundige Joost Bonhof.
Er kwamen veel vragen over de werking. De website van het bedrijf vermeldt het volgende:

"Inreda heeft als doel om een bi-hormonale (insuline en glucagon) kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen. Dit is een medisch hulpmiddel voor geautomatiseerde closed loop bloedglucoseregulatie en is bedoeld voor patinten met diabetes die insuline gebruiken.  De kunstmatige alvleesklier combineert de functies van twee continue glucose monitoren en twee pompen, waarbij de toediening van de juiste hoeveelheid insuline en glucagon geheel automatisch gaat. De AP wordt geschikt gemaakt om in de thuissituatie te gebruiken. Dit zal een doorbraak zijn in de behandeling van diabetes patinten. We gaan ons huidige prototype verkleinen van backpack naar smartphone formaat. De verschillende onderdelen van de kunstmatige alvleesklier worden opnieuw ontworpen en gentegreerd in n apparaat.  Het closed loop algoritme zal worden verbeterd en een continue glucose sensor prestatie bewaking wordt ontwikkeld. Verder zal toediening van insuline en glucagon samen met het meten van glucose op dezelfde plek vlak onder de huid onderzocht worden, om nog verdere verkleining van het systeem in de toekomst mogelijk te maken.

Wij denken dat de kunstmatige alvleesklier van Inreda een grote impact zal hebben op het vereenvoudigen van de diabeteszorg en de kwaliteit van leven verbetert voor patinten met diabetes. Op lange termijn verwachten we dat de aan diabetes gerelateerde complicaties minder zullen voorkomen en dat de zorgkosten omlaag zullen gaan."

Naar de site van het bedrijf

Geef je op als deelnemer van het Diabetes Fonds testpanel

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.