Gasten 2019-2020

Özcan Akyol (Eus)

Schrijver en columnist Özcan Akyol (Deventer, 1984) studeerde journalistiek en Nederlands. Hij ontwikkelde zich van straatschoffie tot een ware literaire belofte. In het najaar van 2012 maakte hij zijn debuut als romanschrijver. De titel van dit semi-autobiografische boek is Eus, de naam van de hoofdpersoon. Deze schelmenroman beschrijft het leven van een doorsnee puber uit een Turks-Nederlands gezin. Door middel van het verhaal kan de lezer een kijkje nemen in de jeugd van Özcan, vol met bizarre taferelen en avonturen.
In maart 2014 verscheen de voetbalbundel  ‘Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?!’, die hij samen met @DuBlanqeBogarde schreef. Op 15 februari 2016 verschijnt zijn tweede roman getiteld 'Turis'. Ook schrijft Özcan columns voor De Nieuws BV (Radio 1), Nieuwe Revu, 90 Minutes en Dagblad de Stentor.
Zijn televisieserie 'De neven van Eus' werd in 2017 genomineerd voor een Televizierring. In de serie bezoekt de schrijver Turkije, met daar wonende familieleden als zijn belangrijkste gidsen.
Vanaf 12 maart 2019 presenteert hij het drieluik 'Eus in Medialand’, waarin hij onderzoekt waarom veel Nederlanders zich niet vertegenwoordigd voelen door de landelijke media.