De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Henny en Xander Vrienten huisband DWDD

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1176 keer bekeken
  •  
Henny-Xander
Henny en Xander Vrienten vormen samen de huisband van het vijftiende seizoen van DWDD. Zij spelen elke laatste vrijdag van de maand in de media-uitzending van DWDD om de tafelonderwerpen muzikaal te becommentariëren. 
We vroegen de heren wat ze van plan zijn:
Wat fijn dat jullie huisband zijn! Racoon schreef vorig seizoen voor het eerst eigen liedjes en teksten voor de media-uitzending, geen covers. Gaan jullie dat ook doen? 
Xander: “We gaan zelf de stukjes en de muziek schrijven. En we gaan kijken wat daarbij hoort en daar een bandje bij zoeken, dus we nodigen iedere keer extra muzikanten uit. We hebben een constante factor in de vorm van Kees Schaper, de drummer.” Henny: “Als ik bestaande melodieën zou moeten spelen, had ik het niet gedaan.”
Vader en zoon die samen spelen. Is dat leuk?
Henny: “Ik vind het altijd heel erg leuk om met Xander te spelen. Sowieso omdat ik hem goed vind als muzikant, en als bassist. Maar het is altijd fijn om een kind in de buurt te hebben (lacht).   Xander: “Het is tweeledig. Aan de ene kant natuurlijk om samen muziek te maken, dat blijft altijd heel bijzonder, maar het is ook echt heel praktisch: we zien elkaar de komende tijd gewoon veel vaker.”
Wie gaat bas spelen?
(Henny wijst naar Xander). Henny: “Degene die het ’t beste kan natuurlijk. Hij is een hele goeie allround bassist. Er zijn heel veel muzieksoorten waar ik niks van maak en hij wel.” Xander: “Ik ben een broodspeler op de bas, hij is een broodmuzikant, een componist. Kan ik dat zo zeggen?" Henny: “Broodmuzikant?” Xander: Klinkt wel tof toch?” Henny: (lacht) Dat heb ik al jaren niet meer gehoord.”  
Xander, jij speelde onder meer bij Jett Rebel. Kan je vader nog een beetje rocken?
“Hij kan zeker rocken! Ik was afgelopen jaar bij ‘m gaan kijken in Carré, waar hij met zijn oude bandje speelde. Ik was echt flabbergasted hoe hard ze die tent rockten." 
Henny Vrienten werd bij het grote publiek bekend als bassist en zanger van Doe Maar. Doe Maar groeide begin jaren '80 uit tot een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Op 27 september komt zijn nieuwste solo-album ‘Tussen de Regels’ uit. Samen met zijn albums ‘En Toch…’ en ‘Alles is Anders’ vormt ‘Tussen de Regels’ een drieluik dat Henny zijn ‘gezongen autobiografie’ noemt.
Xander Vrienten studeerde jazz aan het Conservatorium in Amsterdam, waar hij vertrok om als bassist aan de slag te gaan. Xander speelde onder anderen met: Jett Rebel, Trijntje Oosterhuis, Valerius, My Baby, Shirma Rouse en The Souldiers.
Henny en Xander zijn beide graag geziene muzikanten en gasten in DWDD. Ook waren ze eerder al samen te gast n.a.v. de documentaire 'Basmannen'. 
 Bij de introductie van de heren als huisband in de uitzending stelde Matthijs daarom voor om ze voortaan 'De Basmannen' te noemen. Omdat Henny niet uitsluit dat ook vrouwen mee zullen doen werd grappend besloten tot 'Basvolk'. 
Eerdere huisbands van DWDD waren Roel van Velzen, MOKE, Lucky Fonz III, Rigby, Go Back to the Zoo, Chef’Special, The Kik, Tangarine, Typhoon, Lucas Hamming, Sue the Night, Roxeanne Hazes en vorig seizoen Racoon.
Delen: