De Wereld Draait Door

Wie is tafelheer Splinter Chabot?

  •  
24-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3234 keer bekeken
  •  
Splinter Chabot_tumb
Splinter Chabot is presentator van SPLINTER, in de politiek op NPO3 en studeert Politicologie en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de zoon van Bart Chabot en was tot oktober 2019 actief als voorzitter van de JOVD. In dat jaar werd hij tevens door Esquire verkozen tot best geklede man van Nederland.

Hij debuteerde in november 2017 in DWDD als tafelheer. Voor de uitzending stelden wij Splinter een aantal vragen om hem wat beter te leren kennen.
Hoe ben je de voorzitter geworden van de JOVD, en waarom wilde je dat?
“Ik was op mijn 19 e klaar met mijn middelbare school in Den Haag. Ik kom uit Den Haag. En toen moest ik iets gaan studeren. En volgens mij waren er toen verkiezingen, wat ik eigenlijk altijd wel interessant vond. Dus ben ik politicologie gaan studeren in Amsterdam. Ik dacht toen ik daar naartoe ging ‘Nu ga ik echt leren hoe het in zijn werk gaat’. En ik weet nog dat het eerste vak ‘Politieke processen en culturen’ heette. Ik kwam van een koude kermis thuis. Want het was vooral heel veel theorie en staatsrechtelijk geneuzel. Ik wilde de praktijk zien. […]
Na een half jaar bij de JOVD ben ik in het bestuur gekomen in Amsterdam, als bestuurslid promotie en ledenwerving. Daarna ben ik de voorzitter van de afdeling Amsterdam geworden. Wat heel gaaf was om te doen. Uiteindelijk ben ik landelijke bestuurder geworden van de JOVD.”
Heb je veel dezelfde interesses als je vader? Misschien literair of iets anders binnen cultuur?
“Ik heb theater en cultuur met de paplepel ingegoten gekregen. Ik ben ook eindeloos meegesleept naar voorstellingen. Ik ging als jongetje vaak mee naar de stadsschouwburg. En dat was niet alleen heel gaaf, maar ik zag daardoor ook de meerwaarde van kunst en cultuur in. Ik heb zelf nog een jaar theaterwetenschappen gestudeerd, omdat ik het zo interessant vind. En ik ga nog steeds graag naar het theater.”
Botst dat niet? Is de VVD niet voor minder subsidie voor cultuur? Hoe ga je daar mee om?
“Ja, de VVD heeft daar natuurlijk wel een sterke mening in. De JOVD is onafhankelijk, dus wij kunnen daar een andere mening over vormen. Wat ik wel goed vind is dat de VVD stimuleert dat kunstenaars soms hun eigen broekriem omhoog moeten kunnen houden. Dat betekent niet dat ik het altijd met hen eens ben, en dat hoeft gelukkig ook niet. We zijn een liberale organisatie, daar mag je ook van mening verschillen."
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Ik sta heel vrolijk in het leven, en laat dingen op mij afkomen. Maar de vraag of ik vergezichten heb voor over tien jaar; daar durf ik geen uitspraak over te doen. Maar op dit moment vind ik politiek ontzettend gaaf!”
Kijk hier zijn debuut als tafelheer terug. 
Delen: