De Wereld Draait Door

Wie is nieuwe tafeldame Tess Wester?

27-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Tumb Tess Wester
Tess Wester (24 jaar) is handbalkeepster. Ze speelt in Duitsland voor SG BBM Bietigheim en sinds 2012 in ons nationale team dat vorig jaar vierde werd tijdens de Olympische Spelen. Vanavond debuteert Wester als kersverse tafeldame van DWDD! Wij spraken haar vlak voor de uitzending om haar iets beter te leren kennen.  
Tess 2
Wie jouw naam googelt leest dat je vooral erg knap gevonden wordt. Vind je het vervelend dat het een onderdeel is van hoe mensen naar je kijken? Of zou je liever alleen door je sport bekend staan?
“Ik kan moeilijk zeggen dat het vervelend is, want het is natuurlijk positief. Maar wel zolang het niet de overhand krijgt. Gelukkig is dat tot nu toe niet het geval. Ik ben liever bekend als handbalkeepster dan als 'die knapperd uit het team'. Ook omdat ik mezelf niet zo zie. Ik ben liever bekend om wat ik doe, dan om hoe ik eruit zie.”
Ben je al voor een pittige shoot gevraagd, die je vervolgens weigerde om die reden?
“Aanvragen zijn er wel. Ik denk steeds ‘waar wil ik de aandacht op leggen?’. Dus soms ga ik er niet voor. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je doet wat bij je past en wat je leuk vindt. Ik doe liever de sportieve dingen dan de sexy of ‘kijk mij mooi zijn’ dingen.”
Voetbalster Vivianne Miedema pleit voor een gelijke vergoeding voor vrouwen en mannen. Dat zegt de spits van Arsenal en het Nederlands elftal in een uitgebreid interview met The Guardian (18 november). Is er eigenlijk sprake van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen in het handbal?
“Dat is toevallig dat je dat vraagt. Wij hebben het er afgelopen week, toen we met het Nederlandse team samen waren, ook over gehad. Ja, het verschil bij de mannen en de vrouwen in het voetbal is ontzettend groot, maar wij krijgen, zelfs als we met het Nederlandse nationale team zijn, geen vergoedingen, alleen het hotel wordt vergoed. En als we een medaille winnen, krijgen we een kleine bonus. Maar verder is er voor handbal helemaal geen geld. Wij hadden ons daar weer eens een beetje over opgewonden en dachten: ‘misschien is het niet alleen voetbal waar we naar moeten kijken, maar de hele verdeling in de sport’. Ik denk dat de voetbaldames dan bij wijze van spreken nog blij mogen zijn met wat ze krijgen, als je het vergelijkt met de handbaldames.”
Tess 1
Hebben mannelijke handballers het ook (financieel) beter dan de vrouwen?
“Nu denk ik bij handbal dat de vrouwen het beter hebben dan de mannen. Vooral omdat wij in het verleden successen hebben behaald, zoals zilveren medailles bij het EK en het WK. En natuurlijk het behalen van de Olympische Spelen. Dus ik denk dat de vrouwen daarom meer aandacht krijgen dan de mannen. Maar vooral in Nederland is handbal niet professioneel. Er valt geen geld te verdienen, ook als je voor het Nederlandse team speelt. Dat is natuurlijk ook weer een groot verschil als je dat vergelijkt met de voetbalvrouwen.”
Je bent vanavond voor het eerst tafeldame. Is een rol binnen de televisie iets wat je ambieert, of heb je andere ambities voor de toekomst naast handbal?
“Het is zeker wel iets wat mij heel erg aantrekt. Als ik kijk hoe het bij televisie en radio werkt, niet alleen voor de schermen maar ook achter de schermen, vind ik het heel erg leuk en interessant. Ik vind het wel lastig om te zeggen wat ik na mijn handbalcarrière wil doen, omdat die hopelijk nog heel erg lang duurt. Maar het zijn zeker dingen die ik heel leuk vind om te doen.”
Laatste vraag: als ik aan vrienden van je zou vragen om je in een paar woorden te omschrijven, wat zouden ze dan zeggen?
“Ik denk energiek en een harde werker… Vasthoudend, dat is misschien een beter woord.”
Dat klinkt allemaal best op werk gericht. Is er ook nog tijd voor plezier?
“Zeker! Ik maak gelukkig tijdens het sporten ook een hoop plezier. Ik doe natuurlijk wel iets wat ik heel erg leuk vind. En nee, het is niet altijd leuk. Verliezen is natuurlijk nooit leuk. Maar winnen wel!”
Je kunt Tess volgen op Instagram :
Tess 3
Delen: