Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Web Draait Door: vleermuisje pesten

10 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bat2-728x409
In 2017 bezocht ecoloog Sheema Abdul Aziz met collega’s het Tioman eiland, aan de oostkust van Maleisië. Daar zagen ze een troep vleermuizen hangen in een boom aan het strand. Ineens werd een van de Pteropus hypomelanus-exemplaren door een grootse witbuikzeearend van de tak gegrist. Vervolgens liet de arend de vleermuis in zee vallen. Per ongeluk, dachten de ecologen aanvankelijk.

De vleermuis zwom gehavend richting de kust, maar in de branding kwam een andere zeearend tevoorschijn, die de vleermuis oppakte en opnieuw in zee gooide! Wederom zwom de vleermuis naar het strand, dit keer wist het dier uit het water te komen. Het is niet bekend of de vleermuis uiteindelijk nog een keer in het water is gesmeten, omdat het team met de boot terug moest naar het vasteland.

De theorie is dat dit ‘pestgedrag’ eigenlijk bedoeld is om de vleermuis te verzwakken. Zeearenden zijn opportunistische en inventieve jagers. Zo laten zij zeekrabben van grote hoogte vallen om hun schaal te breken. Waarschijnlijk is de jacht op een vleermuis een groot risico, een uitgeputte en verzwakte vleermuis is daarentegen een makkelijke prooi. Óf het zijn gewoon smerige rotbeesten, maar wij geloven graag in het goede in de natuur. Oordeel zelf:
Het slachtoffer kruipt gehavend, maar levend het strand op: