Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Web Draait Door: dekenoctopus

25 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
WDD Inktvis 1
In de rubriek Web Draait Door elke werkdag een mooie, leuke, spannende, intrigerende video of fotoreeks van ’t web.

Vandaag weer een zeldzaam wonder uit de zee: de Tremoctopus violaceus, oftewel de dekenoctopus. Tijdens een nachtelijke duik bij de Lembeh-zeestraat in Indonesië werd dit dier gefilmd. Het is een vrouwelijk exemplaar, en de vrouwtjes beschikken in tegenstelling tot de mannetjes over een prachtige gekleurde 'deken' die ze uit kunnen vouwen. Zodoende lijken ze groter en kunnen ze vijanden afschrikken. Een magisch schouwspel! Als de deken niet helpt kan het beest de lap inclusief twee armen loslaten én inkt spuiten.
Bij de Filipijnen werden deze exemplaren gezien: 
Ook opmerkelijk is dat de vrouwtjes sowieso heel veel groter zijn dan de mannetjes: de dames kunnen wel bijna twee meter lang zijn, terwijl de heren er bekaaid afkomen met een gemiddelde lengte van 2,4 cm. Daarbij komt nog dat de heren direct na de paring sterven, nadat het vrouwtje ervandoor is gegaan met z'n speciale voortplantingstentakel. Nogal 'lullig' vinden wij. 

Meer over:

, ,