Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Web Draait Door: Bushfire Brandalism

4 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
WDD brandalism
In de rubriek Web Draait Door elke werkdag een mooie, leuke, spannende, intrigerende video of fotoreeks van ’t web.

Australië likt de wonden na de enorme bosbranden aldaar. Meerdere mensen en vele dieren vonden de dood.  Er vindt een heftig debat plaats: zijn de branden te wijten aan klimaatverandering of niet? De conservatieve premier Morrison vindt van niet. Hij is fervent verdediger van steenkool en de mijnindustrie, een belangrijke pijler van de Australische economie. De export van kolen levert jaarlijks meer dan 40 miljard euro op. Hij stelt dat de klimaatdoelstellingen van Parijs haalbaar zijn zonder 'roekeloze acties'. 

Tegenover hem staan de mensen die wel een direct verband zien tussen de extreme droogte, de branden en klimaatverandering. Zij vinden dat de premier alles op alles moet zetten om een herhaling van het drama te voorkomen. Om de Australische bevolking hiervan te overtuigen startte het collectief 'Bushfire Brandalism' een guerrilla-actie, waarbij reclameposters in bushokjes werden vervangen door eigen exemplaren. 41 kunstenaars verwisselden posters in  Melbourne, Sydney en Brisbane. Bekijk de krachtige posters en een video van de actie hieronder:  
12_a Fuzzhound-See.-Hear.-Speak-say-no-to-coal--683x1024
12_photoby_NicoleReed_@nicasa_BushfireBrandalism
13_photoby_@adamscarfphotography_Bushfirebrandalism
Amok_Island-683x1024
Callum_Preston-683x1024
14_photoby_@adamscarfphotography_BushfireBrandalism
ELK-Wake-Up-683x1024
FintanMagee-Sink-or-Swim-683x1024
Leans-683x1024
SarahMcCloskey-695x1024
Wordplay-Studio-Blame-Drought-683x1024
Klik voor meer over het project.
Volg het project op Instagram.

Betrokken kunstenaars: Georgia Hill, Tom Gerrard, Sarah McCloskey, Amok Island, Andrew J Steel, Blends, Callum Preston, Cam Scale, Damien Mitchell, Dani Hair, DVATE, E.L.K, Ed Whitfield, FIKARIS, Fintan Magee, HEESCO, JESWRI, Ghostpatrol, Leans, Lluis fuzzhound, Lotte Smith, Lucy Lucy, Makatron, Michael Langenegger, Peter Breen, The Workers Art Collective, Stanislava Pinchuk, The Lazy Edwin, Thomas Bell, Tom Civil, WordPlay Studio en Peter Breen. Enkele deelnemers wensen anoniem te blijven.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA