De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Wat is slachtofferspreekrecht?

05-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Slachtofferspreekrecht staat sinds deze week ter discussie. In de Utrechtse rechtbank tartte verdachte Gökmen T. de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Utrechtse tram, terwijl zij hun slachtofferverklaringen zaten voor te lezen.

Wat is slachtofferspreekrecht?

Het spreekrecht is het recht van slachtoffers en nabestaanden van zwaardere misdrijven om tijdens de strafzitting een verklaring af te leggen. Niemand is verplicht gebruik te maken van het spreekrecht, het is een recht.
ecf87340-5d40-11ea-a8f0-02d1dbdc35d1

Nieuw recht

Op 1 juli 2016 trad een wet in werking: slachtoffers en nabestaanden hebben onbeperkt spreekrecht in de rechtszaal. Tot dan toe hadden slachtoffers (of hun nabestaanden) van ernstige misdrijven beperkt spreekrecht. Slachtoffers en nabestaanden mogen nu ook spreken over de mogelijke bewezenverklaring, het strafbare feit, de schuld van de verdachte(n) en de hoogte van de straf. 

Waarom en wanneer?

Doel van de wet is de positie van het slachtoffer tijdens het strafproces, dat van oudsher sterk dadergericht is, te versterken. Het spreekrecht geldt bij misdrijven waar 8 jaar of meer gevangenisstraf voor kan worden gegeven en een aantal andere in de wet genoemde misdrijven. Zoals bepaalde zedenmisdrijven, stalking, bedreiging of een verkeersongeval met dood of ernstig lichamelijk letsel tot gevolg. Spreekrecht kan erkenning geven en mogelijk helpen het misdrijf een plek te geven.
432 Rechtbanktekening Gokmen T. (ANP, 407636585)

Trend

De afgelopen jaren hebben slachtoffers en nabestaanden ruimere rechten gekregen. Eerder kregen zij recht op meer informatie en mogelijkheden om schadevergoeding te eisen. Een belangrijke verruiming was de invoering in 2005 van het spreekrecht: sindsdien mogen slachtoffers en nabestaanden in de rechtszaal vertellen over hun leed en de consequenties daarvan. In 2012 werd dit spreekrecht uitgebreid, onder andere door meer betrokkenen rond het slachtoffer spreekrecht toe te kennen. Het onbeperkte spreekrecht komt hier nu bij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.