Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Waarom Matthijs 'olumpisch' zegt.

19 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
Mattijs Olympisch
We bespreken dagelijks de Olympische Winterspelen aan tafel. Kijkers wijzen ons op het feit dat Matthijs 'olumpisch' zegt, in plaats van 'olimpisch'. Al in 2014 kwam het ter sprake in een editie van onze taalrubriek met Paulien Cornelisse en Arjen Lubach . Kijk maar: 
Uitleg:
De ypsilon (υψιλον) is de 20e letter van het Griekse alfabet. Die werd in het Oud-Grieks uitgesproken als een 'u' zoals in muziek. In het Modern Grieks spreekt men hem uit als een i. In het Oud-Grieks werd de naam van de letter dan ook als upsilon uitgesproken, maar in het Modern Grieks werd dat ipsilon.
De Griekse ypsilon werd door de Romeinen in het Latijnse alfabet overgenomen als de letter Y. Deze Latijnse letter wordt in het Nederlands en diverse andere Europese talen nog steeds ypsilon, Griekse y en/of i-grec genoemd. Strikt genomen is de uitspraak van 'y' als 'u' niet fout, maar dfefilbatror wel...

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA