Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

Elke werkdag, 19:00 opnpo1

De talkshow DWDD wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Met uiteraard LuckyTV en De TV Draait Door. Elke werkdag live vanaf het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
De Wereld Draait Door

Waar moet je op letten bij skeleton?

25 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
360
Vanavond was Kimberley Bos te gast. Zij is de eerste Nederlandse skeletonster, die de Olympische Spelen wist te halen. Skeleton is nu in Nederland nog een onbekende sport.
Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden, alvast wat tips om voordat je met de sport begint.
Skeleton is een spectaculaire sport die het meest lijkt op de sleesport rodelen. Het grote verschil is dat je bij rodelen op je rug ligt en bij skeleton op je buik met je hoofd naar voren. Skeleton is de oudst bekende sleesport. Een skeletonslee is zo’n 1 meter 20 groot en er kunnen hoge snelheden mee worden bereikt. 
Het Engelse medium The Telegraph interviewde een paar jaar geleden de Britse skeletoner Dom Parsons. Hij legde een aantal dingen uit die je mogelijk nog niet wist over de sport skeleton. 
1. Je gaat hard. Heel hard. 
Dom Parsons heeft snelheden bereikt die tegen de 140 km p/uur gaan. En dat met heel weinig bescherming! 
2. Skeleton helpt je bij het vormen van een bokserskin. 
Je ligt op een skeletonslee zo dicht bij de grond dat het onvermijdelijk is dat je zo nu en dan met je kin op de grond klapt. Oh ja, je verliest soms een paar tanden. 
3. Je moet een natuurkundige zijn en een technicus. 
Om de snelste tijd te krijgen, moet je het beste stuk op de baan kiezen en zo subtiel mogelijk naar beneden sturen. Daar komt veel natuurkunde aan te pas. Er wordt voordat je van de baan gaat ook veel onderzoek gedaan naar de beste route. 
4. Je moet het atletisch vermogen hebben van een topsprinter en een professioneel rugbyspeler.
De slee weegt 30 kilo en voordat je goed op de baan bent, moet je een goede startsnelheid hebben. En dat op schoenen die spikes hebben die vergelijkbaar zijn met spelden. Verder moet je bewust zijn met wat je doet, anders kun je er beter niet aan beginnen. 
5. Nooit remmen. 
Er is voor iemand die de sport skeleton beoefent alleen maar één moment waarop hij of zijn de rem mag gebruiken: over de finish. 
Wil jij de studiorit van Kimberley zelf meemaken? Pak je VR-bril en speel onderstaand filmpje af als je durft!

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!