Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Vijfde Boek: Vogeljongen - Guus Bauer

  •  
02-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Boek Vogeljongen
Iedere maand kiest één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek. Dit boek is niet in de uitzending geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Het panellid vertelt daarbij wat er zo bijzonder/leuk/grappig/ontroerend aan dit boek is en waarom iedereen het moet lezen.

Jan Verhagen over dit boek: Wordt het geen tijd om de stekker eruit te trekken? Dat hoort de hoofdpersoon van Vogeljongen die in coma ligt. Althans, dat is wat iedereen denkt. Hij lijdt aan het locked-in-syndroom. Zijn zintuigen werken op volle toeren, maar hij is niet in staat ook maar iets van zijn lichaam te bewegen. Zelfs zijn hartslag maakt aan de buitenwereld niet duidelijk welke heftige emoties hij ondergaat. Het enige dat hij ziet is het systeemplafond boven zijn ziekenhuisbed. Dat is zijn enige houvast, zijn dagboek. Iedere plafondplaat, ieder stipje staat voor een datum of een herinnering. Om zichzelf door deze situatie heen te slepen, haalt hij herinneringen op uit zijn verleden in een jongensinternaat. En hij probeert te achterhalen hoe hij in deze situatie terecht is gekomen.
Auteur Guus Bauer heeft iets soortgelijks meegemaakt. Misschien dat hij er daarom zo goed in geslaagd is een zeer geloofwaardig verhaal neer te zetten. Zoals hij in zijn ogenschijnlijk vegetatieve toestand slechts kan afgaan op geuren, geluiden en zijn beperkte blikveld, zo beschrijft hij ook zijn herinneringen op een heel zintuiglijke manier. Je hebt als lezer het gevoel opgesloten te zijn. Je wilt het uitschreeuwen, maar je staat machteloos. Heel beklemmend en ontzettend goed geschreven.
Uitgeverij Marmer, ISBN 9789460682841

Meer over:

boeken, boek, vijfde boek,