Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Vijfde Boek: Verdriet is het ding met veren - Max Porter

1 apr 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het vijfde boek - Max Porter
Iedere maand kiest één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek. Dit boek is niet in de uitzending geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Het panellid vertelt daarbij wat er zo bijzonder/leuk/grappig/ontroerend aan dit boek is en waarom iedereen het moet lezen.

Jan Verhagen over dit boek: Verdriet is het ding met veren is een prachtige, poëtische novelle over rouwverwerking. Een vader blijft met zijn twee zoontjes achter na de plotselinge dood van zijn vrouw. Het verdriet is immens. Dan gaat na enkele dagen de bel: Kraai staat voor de deur. De kraai is heftig, aanwezig, direct, grof gebekt, stinkt, en is de verpersoonlijking van de rouw. De komende jaren zal de zwarte vogel in het huis aanwezig zijn, om vader en zoons te confronteren met hun verdriet. Dat is hard, maar gaandeweg het verhaal blijkt dat het fabeldier ze helpt om hun verlies te verwerken. Kraai wordt kleiner en minder aanwezig.
Verdriet is het ding met veren is het prijzen winnende debuut van Max Porter en verdient het om gelezen te worden. Het boek is niet omvangrijk, maar de reikwijdte van het verhaal is zoveel groter dan de 121 pagina’s die het beslaat. De hoofdpersoon is bewonderaar en kenner van het werk van dichter Ted Hughes, de echtgenoot van Sylvia Plath. Kraai is een verwijzing naar zijn gedichtencyclus Crow, waarin Hughes zijn verdriet verbeeldde in de zwarte vogel. Verdriet is het ding met veren is uitstekend los te lezen, maar krijgt meer diepgang door het werk van Hughes of nodigt uit om kennis te nemen van zijn werk.
Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 9789023494003