Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Vijfde Boek: De wolkenridder - M. M. Schoenmakers

24 feb 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Boek De wolkenridder
Iedere maand kiest één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek. Dit boek is niet in de uitzending geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Het panellid vertelt daarbij wat er zo bijzonder/leuk/grappig/ontroerend aan dit boek is en waarom iedereen het moet lezen.
Grietje Braaksma over dit boek: Gerlof Verdegaal heeft zijn leven op orde. Goede baan als planoloog, aantrekkelijke vrouw en drie prachtige kinderen en dan ook nog wonen in een lommerrijke villawijk. Dan krijgt hij wat vage problemen met zijn gezondheid. De spanningen op het werk, het keurslijf waarin hij zich bevindt, de dwang van het huwelijkse leven, de opvoeding van zijn kinderen, wie zou daaraan niet eens willen ontsnappen?! Dat is precies wat Verdegaal gaat doen, hij pakt zijn spullen en verdwijnt uit zijn eigen leven. Hij gaat wonen bij een transformatorhuisje en probeert zo goed en zo kwaad als het gaat te overleven. Hij vervreemdt in sneltreinvaart van zijn oude gerieflijke leven, maar ook van zijn vrouw en kinderen, zijn vrienden en collega’s. Tijdens het lezen van het verhaal bekroop me iedere keer het gevoel van de hamster in zijn kooitje die zich af en toe begeeft in zijn tredmolen, waarin hij dan urenlang blijft rondrennen. Zijn wij mensen zo anders? Voelen we ons dagelijks leven als een sleur waaraan niet te ontsnappen valt... Schoenmakers neemt je mee in het verhaal van Verdegaal, het is dwingend en confronterend. Je ontkomt er bij het lezen niet aan jezelf deze vragen te stellen. Dit boek vergeet je niet vlug omdat het raakt aan ons menszijn, onze behoefte ons verbonden te voelen met gelijkgestemden. En dat alles ook nog eens prachtig (op)geschreven.
 M. M. Schoenmakers, 'De wolkenridder', Uitgever: De Bezige Bij, ISBN 9789023492962