Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Vijfde Boek: De wachttoren - Elizabeth Harrower

27 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
boek de wachttoren
Iedere maand kiest één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek. Dit boek is niet in de uitzending geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Het panellid vertelt daarbij wat er zo bijzonder/leuk/grappig/ontroerend aan dit boek is en waarom iedereen het moet lezen.
Grietje Braaksma  over dit boek: Zo'n simpel gegeven zo groots uitgewerkt. Twee zusjes groeien op bij hun vader en moeder eind jaren dertig in Sydney. Dan sterft vader, moeder heeft wel wat anders aan haar hoofd dan haar twee dochters op te voeden. Haar eigen leven komt op de eerste plaats en zonder enige scrupules verhuist ze naar Engeland en laat de meisjes achter in Australië. Alhoewel de oudste, Laura, zeer intelligent is, mag ze niet studeren en moet ze gaan werken en voor haar jongere zusje Clare zorgen.
Haar werkgever, Felix, schiet te hulp door met Laura te trouwen. Het verhaal dat zich dan ontspint is zwarter dan zwart. Deze man is de hel op aarde. Het knappe van Harrower is dat ze alle registers van slechte menselijke eigenschappen opentrekt en dat zo geloofwaardig doet dat je ook al moet je af en toe huiveren van afgrijzen, toch doorleest. Zij durft af te dalen in de diepste krochten van het innerlijk. Daar waar we niet willen zijn, maar  waarvan we wel weten dat het bestaat. Inktzwart, maar grootse literatuur. Als liefhebber van het werk van Richard Yates vind ik Harrower een ontdekking, maar wel eentje met een zwart randje...