Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Veronie Snijder-Kramer, Boekhandel Kramer in Winterswijk

1 sep 2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
Veronie Snijder-Kramer
Woonplaats: Winterswijk
Favoriete genre: literatuur
Favoriete boeken: De dwaze maagd – Ida Simons, De geverfde vogel - Jerzy Kosinski, Eva slaapt - Francesca Melandri
Bij Veronie is het lezen letterlijk met de paplepel ingegoten: ze heeft samen met haar man de boekhandel van haar ouders overgenomen. Ze woont boven de boekhandel, die er al sinds 1943 staat.
Haar favoriete plek om te lezen is op de bank, in haar eigen hoekje van de (eet)kamer.
“Als kind heb ik al heel veel gelezen. Ik mocht van mijn ouders boeken pakken uit de winkel. Die moest ik heel voorzichtig lezen, zodat ze later weer verkocht konden worden. Door te lezen waan je je in een andere wereld. Je neemt kennis van andere denkwijzen, je kruipt als het ware in de huid van de personages.
Daarom is het voor kinderen erg belangrijk dat zij in aanraking komen met boeken. Het verbreedt hun wereld. Dat begint met voorlezen en het uiteindelijke doel is dat ze zelf boeken gaan lezen.
Het leukste aan dit beroep is de afwisseling, het contact met de mensen, de boeken waarmee je omringd bent en die je probeert te verkopen.
Het mooist vind ik dan ook om een klant met het beste passende boek voor de lezer naar huis te laten gaan, dat is het doel.  Er zijn klanten in onze boekwinkel die al jarenlang hun Sint- en kerstcadeaus bij ons kopen omdat ze goed geadviseerd zijn door mij. Daarom lees ik zo divers mogelijk, zodat ik zo goed mogelijk kan aanraden welk boek mensen moeten gaan kopen, in welk genre dan ook.
Literatuur heeft mijn voorkeur, maar dit hoeft niet per sé. Ook een spannend boek of een mooi geschreven geschiedenisboek, een kinder- of jeugdboek vind ik fijn om te lezen. Eigenlijk ben ik echt een “alleslezer”.
Wat afwisseling in dit mooie vak betreft wil ik ook nog even noemen dat etalages maken ook een passie van me is. Vooral als er een etalagewedstrijd aan verbonden is vind ik het erg leuk om als team alles uit de kast te halen voor het resultaat. We hebben dan ook al vaak gewonnen!
 
Vanaf 1987 nodigen we regelmatig schrijvers uit om over hun boeken te vertellen. Inmiddels zijn er al velen geweest, waaronder heel beroemde zoals Hella Haasse, Jan Wolkers en niet te vergeten Gerrit Komrij. Hij is drie keer als gast bij ons in zijn geboortedorp geweest. Het waren onvergetelijke avonden!
Sinds enkele jaren organiseren wij de literaire avonden in het Doopsgezinde Kerkje van Winterswijk, min of meer onze vaste stek. Een gebouw dat al uit 1711 stamt en een inspirerende plek is voor schrijvers en bezoekers.
 
Voor dit boekenpanel van DWDD zijn echt vier verschillende 'boekenvakkers' bij elkaar gezocht. Ik denk dat we door de diversiteit van het boekenpanel iedere kijker wel het juiste boek kunnen aanraden!”