Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Back to the 90's: tijd van Tamagotchi, Vengaboys én Di-rect!

10 okt 2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
66 keer bekeken
di-rect 1999
Te gast in DWDD: Di-rect. De band is opgericht in 1999 en begon als schattig tiener-punkbandje. Kijk maar naar de foto bij dit artikel. Toen zij in 2017 te gast waren maakten we onderstaand artikel. Zijn we iets vergeten uit de '90's? Laat het hier weten!
Inmiddels zijn de jongetjes mannen geworden met volwassen muziek. Sommige trends uit de 90's zijn weer terug (Pokemon!), maar een hoop trends verdwenen in de krochten der geschiedenis. Waar luisterde jij toen eigenlijk naar? Wat droeg je? Waar keek je naar? Waar speelde je mee? We kijken terug op enkele trends uit de periode van het jaar 1999, om te beginnen met mode.

Mode

De 90's klederdracht was ‘baggy’. Extreem baggy. Supergrote shirts met opzichtige logo's en daaronder lompe broeken. En bij de jongens moest die broek zo laag mogelijk hangen, zodat iedereen je boxershort kon zien.
Wijde broeken nineties
Verder deden verknipte jeans, trainingspakken, legerschoenen en bomberjacks hun intrede. Het was in de 90’s ook een dingetje hóe je een kledingstuk droeg. Zo was het even hip om één broekspijp net iets boven je knie te dragen en de andere gewoon te laten hangen. Een andere trend was het verkeerd om dragen van je kleding. Deze trend werd ingezet door het jonge Amerikaanse rapduo Kris Kross . Door celebrities als Wesley Snipes en Dennis Rodman was het ook in om je korte coupe (deels) te blonderen. Ook de jongens van Di-rect deden even mee.
Wesley Snipes als 'blondje' in de 90's film Demolition Man: 
wesley snipes blond

Muziek

Boy- en girlbands waren in 1999 erg populair. Posters van The Spice Girls, S Club 7, Take That en heel veel andere bands die daarop moesten lijken, hingen aan de tienermuren. Er is in die tijd ook reden voor nationale trots. Nederland domineert het  Top 100-Jaaroverzicht van 1999 . Zo is The Road Ahead van de Nederlandse band City To City volgens die lijst de grootste hit van dat jaar. Op nummer twee staat het eveneens Nederlandse The Vengaboys met We’re Going To Ibiza . Verder was er een Amerikaans meisje dat de hitlijst in haar uppie domineerde: Britney Spears. Ze haalde met drie liedjes de lijst; Baby One More Time , Sometimes en You Drive Me Crazy . Hetzelfde valt te zeggen over The Vengaboys, ook drie hits in die Top 100: We’re going to Ibiza, Boom Boom Boom Boom! en Kiss . Dé zomerhit van 1999 stond op naam van Lou Bega met Mambo No. 5. 
De Vengaboys: 

Internet

Eind jaren negentig maakte commerciële muziek een opmars, maar de commerciële waarde van muziek zelf raakte in een vrije val. Betalen voor een cd was namelijk sinds 1999 zo’n beetje not done omdat de Amerikaanse student Shawn Fanning het programma Napster bedacht; een manier om gratis mp3-muziekbestanden via internet uit te wisselen. Napster werd uiteindelijk na een lange juridische strijd met de platenindustrie – aangevoerd door Metallica, Dr. Dre en Madonna – in 2001 aan banden gelegd. Maar het gratis downloaden van muziek, en later ook films en tv-series, nam een gigantische vlucht. Het tijdperk van liedjes opnemen van de radio op een cassettebandje was daarmee voorgoed voorbij.
Om te kunnen downloaden zocht je de muziek op een zoekmachine. Lang voordat iedereen Google gebruikte, zochten velen via Nederlandse zoekmachines hun weg op het web. Ilse, Zoek, Search, Vindex en Track zijn een paar van die voorbeelden die in 1999 gebruikt werden, en die uiteindelijk stilletjes zijn verdwenen. 
napster
Electronica
Je hoorde erbij als je in ‘99 een mobiele telefoon had, liefst een Nokia 3210 , waar je op kon sms-en en een simpel spelletje kon spelen. Maar je was de bom als je in dat jaar een Sharp J-SH04 had; dat was het eerste gsm-toestel waar een echte fotocamera op zat, een unicum! 
Dat jaar maakte de usb-stick ook haar intrede in de digitale wereld. Usb-uitgangen waren er toen al wel op pc’s, maar die zaten vaak verstopt aan de achterkant van een computer. Electronica-fabrikant Trek zorgde met de eerste usb-stick voor een ommezwaai en zorgde ervoor dat die illegaal gedownloade liedjes ook makkelijk van computer naar computer gesleept konden worden.
De vhs-videorecorder beleefde in die periode haar hoogtijdagen. De DVD was bezig aan een gestage opmars, maar was nog niks vergeleken met de videoband. Een gloednieuwe vinding maakte het in dat jaar ook al mogelijk om 'On Demand' tv te kijken en programma’s op te nemen; Philips werkte met het Amerikaanse bedrijf TiVo samen om de eerste On Demand tv-recorder te maken. Het apparaat, de PTV 100, werd in 1999 uitgeroepen tot product van het jaar door de website Etown. 
sharp j sh04
De Sharp J-SH04:

Televisie en film

De vhs-recorder gebruikte je dus om je favoriete tv-uitzendingen uit de nineties mee op te nemen. Een paar van die typische kinderprogramma’s van toen zijn Pokémon , Dragonball-Z , Tante Soesa & Sassefras , De Teletubbies en Kloontje het Reuzenkind . Volwassenen keken in die tijd naar programma’s als Weekend Miljonairs , Uhhhh… Vergeet je Tandenborstel niet! en de dating-shows Love Letters, Op Goed Geluk en All You Need Is Love. Bart de Graaf maakte toen ook furore met zijn kersverse omroep BNN. Nederland maakte toen ook kennis met het begrip reality-tv door het programma Big Brother .
Op het gebied van film was 1999 een heel goed jaar. Er zijn veel films die in het rijtje ‘die moet je gezien hebben’ passen. Fight Club, The Matrix , The Green Mile , American Beauty , The Talented Mr. Ripley , American Pie , Star Wars Episode I: The Phantom Menace,   Eyes Wide Shut en The Sixth Sense waren allemaal in dat jaar op het witte doek te bewonderen.
De trailer van The Matrix: 

Speelgoed

In 1999 hoefde je geen huisdier meer te hebben met alle ongemakken die daarbij horen. Je kocht een Tamagotchi, een virtueel huisdier in de vorm van een oud computerspel, waarbij je een digitaal beestje moest verzorgen. Met hetzelfde idee was de Furby in het leven geroepen. Het verschil met de Tamagotchi: de Furby was een speelgoeddier dat fysiek aangeraakt kon worden. Sinds de zomer van '99 spoot je iedereen nat met de Super Soaker . Aaibare pluche dierenpoppen, de Beanie Baby’s , deden het in die tijd (en nu ook weer) goed. Pokémon beleefde in 2016 met Pokémon Go een grootse revival, maar de populariteit van de Japanse tekenfilmserie was voor het eerst met de speelkaarten in 1999 merkbaar. 
Bekijk de Tamagotchi: 
Gelukkig zijn veel dingen uit de nineties nooit helemaal weggeweest of ze zijn bezig met een terugkeer waardoor 1999 soms helemaal 2019 is. Kijk maar naar Di-rect!
Direct hitkrant

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA