Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

Elke werkdag, 19:00 opnpo1

De talkshow DWDD wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Met uiteraard LuckyTV en De TV Draait Door. Elke werkdag live vanaf het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

VOLG ONS

De Wereld Draait Door

Terugblik: doping in het wielrennen

22 okt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
armstrong shirts
Vijf jaar geleden, op 22 oktober 2012, nam de internationale wielerunie, UCI, de zeven Tourtitels van Lance Armstrong af na bewijzen dat hij doping gebruikte. Nooit eerder viel er een sporter zo van zijn voetstuk. Uiteindelijk biechtte Armstrong in een interview met Oprah Winfrey op dat hij jaren doping gebruikte. Het duurde niet lang voordat er meerdere wielrenners uit de kast kwamen. Dat kwam ook bij DWDD ruim aan bod.
In DWDD is er veel aandacht geweest voor doping in het wielrennen waarbij verschillende mensen aan het woord kwamen. Eén van hen is sportjournalist Mart Smeets die vaak over deze zaak in DWDD heeft gesproken. Hij had Armstrong vaak geïnterviewd en werd gezien als een vriend van de gevallen wielerheld. Smeets sprak in DWDD vaak over Armstrong waarbij het vaak tot spraakmakende gesprekken kwam. Eén vraag die regelmatig bij de gesprekken terugkwam, is of Mart Smeets zich bedrogen voelde door Lance Armstrong. Mart antwoordde op 11 oktober 2012 daarover: “Ik geloof niemand op zijn blauwe ogen […] De mens liegt […] Liegen zit bijna onlosmakelijk in de topsport verbonden.” In hetzelfde interview stelt Smeets dat het een diskwalificatie is van de journalistiek: “Maar de journalistiek kan nooit aan de dingen komen waar een onderzoekscommissie wel mee komt […] Je kon niet achter Armstrong komen […]. Lance Armstrong heeft hele goede vrienden waaronder Bush senior en junior. Obama en Clinton zijn allebei fan van hem. Dat (belastende) rapport moest weg.”
Bekijk meer uitspraken van Mart Smeets over Lance Armstrong tijdens het tafelgesprek op 11 oktober 2012: 
'Bedrog'
Op 1 februari 2013 sprak over Mart Smeets in de uitzending over het interview van Lance Armstrong door Oprah Winfrey. Smeets vond het “tegenvallen. Laf, niet goed, maar paste wel in zijn manier van denken. […] En geef nu een excuus, dat was op z’n plaats geweest.” Smeets eindigde zijn betoog met de woorden: “Ik hoop dat de sport schoon wordt, maar zekerheid bestaat niet want bedrog hangt in die sport vast.”
Bekijk meer uitspraken van Mart Smeets over Lance Armstrong tijdens het tafelgesprek op 1 februari 2013: 
'Putdeksel niet open'
In mei 2013 bracht Mart Smeets het boek ‘Gepakt’ uit waarin hij de schade beschrijft die hij zelf ondervond na de coming-out van Armstrong. Zo kreeg hij doodsbedreigingen en lelijke verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Smeets keek toen terug op de zaak. “Natuurlijk heeft ons werkgebied (de journalistiek) niet het werk gedaan zoals het hoorde, maar je krijgt die putdeksel niet open. Anders dan een Amerikaanse regering die tegen een renner zegt: jij antwoordt mij nú en doet dat onder ede.” Toen de discussie feller werd beantwoordde Smeets de vraag of hij wist dat er iets aan de hand was. “Denk jij dan dat ik weet, welke renner wat gedaan heeft? Denk je dat echt? Dan ben je nog stommer dan je eruit ziet.”
Bekijk de verhitte discussie tussen Matthijs en Mart van 8 mei 2013:
Thomas Dekker
Met name de bekentenis van Lance Armstrong zorgde voor een kettingreactie aan coming-outs van andere wielrenners en begeleiders uit de wielersport. Zo ook de Nederlandse wielrenner Thomas Dekker. Op 14 november 2016 bespreekt hij zijn boek ‘Mijn Gevecht’ aan tafel bij Mattthijs.
Bekijk het gesprek met Thomas Dekker bij Matthijs:
Ook tafeldame Nynke de Jong mengde zich in de strijd rond de bekentenissen in het boek van Thomas Dekker:
Dopingarts Peter Janssen
Journalisten Thomas Blom en Misha Wessel schreven een artikel in de Volkskrant waarin oud-wielerarts Peter Janssen uit de school klapt over doping in het Nederlandse wielrennen. Bekijk de video:
Michael Boogerd
Ex-wielrenner Michael Boogerd bekende in 2013 ook dat hij doping gebruikte, dat werd ook aan de DWDD-tafel besproken:
Bekijk meer video’s van DWDD waarbij DOPING aan bod kwam.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!