Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

#TBT: Theatrale zelfmoord Slobodan Praljak - hoe kon het gebeuren?

29 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Tumb tbt Slobodan Praljak
Precies één jaar geleden liep de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak (72) de rechtszaal in het Joegoslaviëtribunaal te Den Haag binnen. De Kroatische oud-generaal had al een tijd geleden besloten zich van het leven te beroven als hij schuldig bevonden zou worden.
De afscheidsbrief aan zijn familie 
“Ik heb deze beslissing al een tijd geleden genomen.”
Direct nadat hij de vloeistof had ingenomen, liet Praljak de rechters weten dat hij gif had gedronken. Even daarvoor was hij in hoger beroep tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Praljak werd door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed. Hoe kon Praljak het gif binnensmokkelen en wat zijn we precies een jaar laten wijzer geworden?

Het gif

In het drankje van Praljak zat een dodelijke dosis kaliumcyanide, opgelost in water. Het valt volgens het OM niet uit te sluiten dat Praljak het gif al lange tijd in bezit had. Kaliumcyanide kan in droge vorm worden bewaard en een geringe hoeveelheid is al dodelijk. In dat licht is het niet vreemd dat het invoeren of bewaren van de stof niet is opgemerkt, stelt het OM.
HET FLESJE Praljak
Het flesje waar het gif inzat. 

Het OM -  hoe heeft hij het gedaan?

Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten geconstateerd bij Praljaks dood, lieten zij begin deze maand weten. Hij zou bij zijn zelfdoding geen hulp van anderen hebben gekregen.
Om dat te onderzoeken is gepoogd te achterhalen hoe het flesje gif in de rechtszaal is gekomen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die duidelijk maken hoe en wanneer hij het gif heeft verkregen.
En dus loopt het spoor dood. En blijft de vraag: komen we er ooit nog achter?

Niet de eerste keer

In 1998 en 2006 pleegden Servische verdachten die voor het VN-hof in Den Haag moesten verschijnen ook al zelfmoord. Zij hingen zichzelf op in hun cel.

Joegoslaviëtribunaal

Afgelopen december kwam er een einde aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Het tribunaal werd in 1993 opgericht door de VN om mensen te vervolgen die verantwoordelijk waren voor de oorlog in voormalig Joegoslavië. Bekijk de meest bijzondere vonnissen en momenten van het tribunaal.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!