Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Scherp op ouderenzorg: Hugo Borst

28 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
Tumb_borst_scherp_op_zorg
Wat begon met een hartverscheurend boek over zijn dementerende moeder, mondde uit in een manifest om de verslechterende ouderenzorg in Nederland weer op de rails te krijgen. Niet alleen voor zijn moeder, maar voor iedereen.   Aan de hand van Hugo zijn bezoeken aan onze studio hebben wij zijn verhaal uiteen gezet.

1. ‘Ma’ (november 2015)

Borst beschrijft de onvermijdelijke en hartverscheurende aftakeling van haar geest in zijn boek 'Ma'. Het boek verscheen op 19 november 2015.

2. Open brief aan van Rijn (juli 2016)

In juli 2016 schreef Hugo een open brief aan staatssecretaris van Rijn. In de brief belaagt hij zich over de slechte staat van verzorgingstehuizen. Over de belabberde situatie waar in zijn moeder en andere lotgenoten in verzorgingstehuizen in Nederland verkeren. Maar liefst elf verpleeghuizen kwamen op een zwarte lijst terecht, waaronder die van de moeder van Hugo. De maat was vol. 

3. Manifest ouderenzorg (oktober 2016)

Hugo Borst trok samen met Carin Gaemers ten strijde en publiceerde op 25 oktober het manifest 'Scherp op ouderenzorg'. Het manifest kreeg 107.566 steunbetuigingen.

4. 100 Miljoen extra (januari 2017)

Eerder had staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) al gezegd dat er misschien tóch geld bij moest voor de verpleeghuizen. Nu kwam hij over de brug: de verpleeghuizen krijgen er 100 miljoen euro bij.

5. Motie kamerbreed omarmd (jan 2017)

Tumb_Hugo_rijn
In het manifest, dat tien punten telt, staat onder meer dat van tevoren moet worden vastgesteld hoeveel personeel nodig is om complete zorg te leveren en dat het budget aan die norm moet worden aangepast. Ook willen Borst en Gaemers de "overdaad aan registratie" stoppen en een plafond instellen voor bestuurskosten.

Foto: Martin van Rijn (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het Kabinet-Rutte II) met Hugo Borst en Carin Gaemers.

6. Er is nu geld nodig (april 2017)

Naast de 100 miljoen die staatssecretaris van Rijn had toegezegd, is de klus nog lang niet geklaard. Hugo deed daarom in de uitzending van 7 april 2017 een oproep aan verschillende politieke partijen om het formatieproces even op stil te zetten voor de ouderenzorg en meer geld vrij te maken om deze te verbeteren. 

7. 'Ach, moedertje' (mei 2017)

Nu ligt het boek ‘Ach, moedertje’ in de winkel. Geëngageerder dan ‘Ma’, want de moeder van Hugo verblijft sinds 2,5 jaar in een verpleeghuis, waardoor hij nu uit eerste hand ziet met welke problemen de ouderenzorg geconfronteerd wordt. 

8. Nu doorpakken (september 2017)

Aan tafel: Hugo Borst, Carin Gaemers, Eefje van Keeken (verpleegkundige) en Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Humanitas Rotterdam). Zij zetten hun strijd om betere ouderenzorg voort. Het manifest om de verslechterende ouderenzorg te verbeteren werd kamerbreed omarmt. De strijd krijgt steeds meer betekenis, maar ze zijn nog niet klaar. 

Populair bij BNNVARA