Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

Elke werkdag om 19 uur opnpo1

DWDD is natuurlijk de talkshow die gepresenteerd wordt door Matthijs van Nieuwkerk. Met uiteraard LuckyTV en De TV Draait Door. Elke werkdag live vanaf het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

VOLG ONS

De Wereld Draait Door

Ruud Gullit op z’n best

19 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
ruud gullit
Vanavond is oud-voetballer Ruud Gullit te gast bij DWDD. Hij is al bijna 20 jaar gestopt met spelen, maar hij staat nog in vele geheugens gegrift. Hij beleefde prachtige successen bij diverse clubs in binnen- en buitenland en het Nederlands Elftal. We stonden stil bij enkele van zijn mooiste momenten uit zijn tijd als voetballer. 
Van Ruud Gullit wordt vaak gedacht dat hij een pure aanvaller was, terwijl hij bij verschillende clubs vaak een andere rol had. Met zijn techniek, loopvermogen, kopkracht en vooral zijn drive en uitstraling was hij een nachtmerrie voor veel verdedigers over de hele wereld.
Haarlem en Feyenoord
Ruud Gullit (Amsterdam, 1962) begon in het seizoen ‘79/80 op 16-jarige leeftijd als prof bij Haarlem. Hij begon als libero, centraal in de verdediging. Bij Haarlem speelde Gullit in de Eerste- en de Eredivisie. In zijn laatste seizoen bij Haarlem scoorde hij 14 keer. Helaas is er van deze periode in Gullits carrière weinig beeldmateriaal te vinden op internet. Het talent van Gullit bleef niet onopgemerkt en in het seizoen ‘82/’83 maakte hij een transfer naar Feyenoord. Daar speelde hij met niemand minder dan Johan Cruijff. De twee Amsterdammers wonnen in 1983 de nationale dubbel voor de Rotterdamse club. Ruud Gullit speelde toen als aanvallende middenvelder.  
PSV
Na drie seizoenen verruilde Ruud Gullit in het seizoen ‘85/’86 Feyenoord voor PSV. Daar bleef hij twee seizoenen. In het eerste seizoen in Eindhovense dienst was hij aanvaller en in het tweede en laatste seizoen had hij de rol van vrije verdediger. Hij werd twee keer kampioen in Eindhoven.
AC Milan
In 1987 klopte AC Milan aan bij PSV om Ruud Gullit over te nemen. Daar speelde hij met de ex-Ajacieden Frank Rijkaard en Marco van Basten, het gouden Nederlandse trio in Italiaanse dienst. Bij Milan werd hij onder andere drie keer kampioen, twee keer won hij de Europacup I en twee keer werd hij met de club wereldkampioen. Door zijn verschijning kreeg hij Gullit in Italië snel de bijnaam ‘Zwart Tulp’ opgespeld.

Sampdoria
In totaal speelde Ruud Gullit acht jaar in Italië. Zijn laatste twee seizoenen verliepen erg  vreemd omdat hij eerst voor Milan, toen een seizoen voor Sampdoria, daarna weer voor Milan en halverwege dat seizoen (‘94/’95) opnieuw voor Sampdoria speelde. Duidelijk was wel dat Gullit naar de nadagen van zijn actieve carrière leefde. Toch kon hij nog zeer nuttig zijn voor zowel Milan als Sampdoria.
Chelsea
Bij Chelsea deed Ruud Gullit in 1995 zijn laatste trucje. Naast verdediger en middenvelder was hij ook trainer. Drie seizoenen speelde hij nog waarin hij de FA Cup wist te winnen. Daarna sloot Gullit in 1998 zijn actieve loopbaan als voetballer af.
Oranje
Ruud Gullit staat natuurlijk ook bekend om zijn rol in Oranje. Die éne goal tijdens de EK-finale van 1988 kennen we natuurlijk allemaal, maar de 1-0 kwam op karakteristieke wijze van het hoofd van Gullit. 
Dreadlocks
In zijn hoogtijdagen als voetballer was Ruud Gullit met zijn dreadlocks en zijn snor een icoon die ook qua uiterlijk veel mensen aansprak. Zonder enige gene bracht hij met de Nederlandse reggaeband Revelation Time ook een aantal liedjes uit.
“Ruud Gullit is a great player by any standards. He has all the skills. He’s not afraid to do things with the ball. And he looks as if he’s enjoying every second of it." (George Best about Ruud Gullit)
Meer Extra? Ga naar de  rubriekspagina
Meer Sport? Ga naar de rubriekspagina .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's