Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

Elke werkdag om 19 uur opnpo1

DWDD is natuurlijk de talkshow die gepresenteerd wordt door Matthijs van Nieuwkerk. Met uiteraard LuckyTV en De TV Draait Door. Elke werkdag live vanaf het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

VOLG ONS

De Wereld Draait Door

DWDD Resumé: Wie is filmmaker Ken Burns?

5 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuut
thumb-resume-ken-burns
Het is misschien wel de beste documentaire van het jaar: The Vietnam War van Ken Burns en Lynn Novick. De tiendelige serie is een minutieuze reconstructie van het begin tot het eind van de Vietnamoorlog. Maar wie is eigenlijk de maker van deze en vele andere legendarische documentaires?  
Ken Burns is volgens sommigen de grootste documentairemaker van de Verenigde Staten. In Nederland wat minder bekend, maar hij heeft een heuse lijst historische documentaires op zijn naam staan. Een korte opsomming: The Civil War (1990), Baseball (1994) en Jazz (2001). Burns werd bekroond met twee Emmy’s en was meerdere keren genomineerd voor een Academy Award.
Met name zijn docu The Civil War was een grote hit. Met meer dan 40 miljoen kijkers tijdens de première, werd de serie een grote mijlpaal: nooit eerder keken zoveel mensen naar een documentaire.
Burns maakt in zijn documentaire veel gebruik van foto’s en het typische Ken-effect. Hij zoomt langzaam in en beweegt langzaam van onderwerp naar onderwerp. Wij deden het laatst ook bij onze ode aan Cruijff. Grote kans dat je dit effect kent, want het is standaard meegeleverd in de software van Apple.
Een interessant effect over je foto’s is overigens niet genoeg, zo beaamt Burns. Een goed verhaal blijft het belangrijkst, aldus Burns, want “bij echt authentieke verhalen is een plus een drie.”

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!