De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Quarantainekunst: bekende schilderijen zonder mensen

25-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  
Schilderkunst
De Spaanse schilder José Manuel Ballester maakt al jaren bekende schilderijen na, maar dan zonder één essentieel aspect: mensen. Zo maakt hij variaties op beroemde werken van bijvoorbeeld Da Vinci, Goya en Vermeer. Het oorspronkelijke idee van de bewerkingen is om weer te geven hoe omgeving en mensen aan elkaar verbonden zijn, maar ze lijken weer actueel door de huidige coronacrisis, waarbij iedereen in quarantaine zit en openbare ruimtes verlaten zijn. Overal op internet circuleren zo ook foto's van lege straten en pleinen. De schilderijen van Ballester vormen hier een antwoord op:

Het Laatste Avondmaal - Leonardo Da Vinci

The Last Supper

Het Vlot van de Medusa - Théodore Géricault

The Raft of Medusa

De Derde Mei in Madrid - Francisco Goya

The Third of May

De Schilderkunst - Johannes Vermeer

The Allegory of Painting

De Hofdames - Diego Velázquez

Las Meninas

Guernica - Pablo Picasso

Guernica

De Geboorte van Venus - Sandro Botticelli

The Birth of Venus
Dankzij de coronacrisis idee wordt het idee van Ballester dan ook veelvuldig gekopieerd door mensen die thuiszitten en gedeeld op sociale media. Hierdoor krijgen ook schilderijen van Edward Hopper Georges Seurat een mensloze versie.  

Zondagmiddag op het Eiland van La Grande Jatte - Georges Seurat

Nighthawks - Edward Hopper

Meer over:

quarantaine, kunst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.