Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Poll: wat was volgens jou de beste satire op Nederlandse televisie?

06-02-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1404 keer bekeken
  •  
thumb-2-satire
Van ‘Zo is het toevallig ook nog 's een keer’ tot 'Zondag met Lubach': wij Nederlanders zijn gek op satirische televisie. Of het nu om de actualiteit gaat, zoals 'Keek op de Week', of om de consument, denk aan 'Kanniewaarzijn', satirische televisie kent geen grenzen en is dan ook nog lang niet klaar met ontwikkelen. Vanavond zijn de mannen van de nieuwe show 'Makkelijke Scoren'. Zijn doen een poging om sport grappig te maken. 
Maar nu zijn wij benieuwd: welk satirische programma van de afgelopen 50 jaar vind jij het beste, leukste of grappigst?
Totaal 2838 stemmen
Van Kooten en de Bie  46% 1258 stemmen
Zondag met Lubach  27% 767 stemmen  
De Kwis  8% 234 stemmen  
Jiskefet  7% 208 stemmen  
Kopspijkers  3% 89 stemmen  
Draadstaal / Neonletters  2% 69 stemmen
Toren C  2% 65 stemmen  
Dit was het nieuws  2% 47 stemmen  
Koefnoen  1% 33 stemmen  
Sluipschutters  1% 30 stemmen  
Farce Majeure  1% 14 stemmen  
Pisa  0% 10 stemmen  
Kanniewaarzijn  0% 7 stemmen  
Cojones  0% 7 stemmen
Draadstaal
Satirisch sketchprogramma, uitgezonden tussen 2007 en 2009. Werd wekelijks uitgezonden door de VPRO, NPO3.
De Kwis
De Kwis
Tot voor kort een groot succes op de Nederlandse televisie. Satirische Kwis met vier Kwismasters, Paul de Leeuw en een wekelijkse gast.  
Zondag met Lubach
Arjen Lubach remixt in Zondag met Lubach de actuele week in 30 minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel!
Van Kooten en De Bie
Van Kooten en de Bie
De twee heren hadden met hun typetjes en sketches een grote invloed op de Nederlandse taal. Er bestaat inmiddels een heuse lijst met neologismen, bedacht door Van Kooten en De Bie. Denk aan 'doemdenkers', 'oudere jongere' en 'stoned als een garnaal'. 
Toren C
Toren C
In deze absurdistische komische televisieserie kruipen de twee vrouwen in maar liefst veertig karakters in het kantoorgebouw van Toren C. 
Sluipschutters
Vier acteurs spelen allerlei verschillende types: van extreem rechts tot multi cult, enorme sukkels tot superhelden, skaters, skileraren, corpsballen en paardrijders.
Jiskefet
Jiskefet was een humoristische, absurdistisch-satirische serie uitgezonden door de VPRO van 1990 tot 2005. Het woord "jiskefet" is Fries voor "vuilnisemmer" en werd als titel verzonnen door regisseur Pieter Verhoeff. De serie is gemaakt door Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch.
Koefnoen
Koefnoen was een cabaretesk televisieprogramma uitgezonden door de AVRO. In het programma werd teruggekeken op de voorbije week met sketches en filmpjes. Het werd uitgezonden van 2004 tot 2016.  
Dit was het nieuws
Dit was het nieuws is een televisieprogramma waarin twee teams satirische opmerkingen maken over het nieuws van de voorgaande week. Het programma werd van 1996 tot eind 2009 uitgezonden door de TROS. Van mei 2011 tot oktober 2015 werden ook reguliere afleveringen bij RTL 4 uitgezonden, waarna de zender definitief stopte met Dit was het nieuws. Sinds 17 december 2017 zendt AVROTROS het programma weer uit met Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek als teamcaptains en Harm Edens als presentator.
Kopspijkers
Kopspijkers was een Nederlands satirisch televisieprogramma dat vanaf 1995 (eerst onder de naam Spijkers) tot april 2005 door de VARA werd uitgezonden op de zaterdagavond op Nederland 3. 
Kanniewaarzijn
Kanniewaarzijn is een satirisch Nederlands televisieprogramma dat vanaf 2011 door VARA wordt uitgezonden. De presentatie is in handen van Astrid Joosten. In het programma helpt Joosten burgers die het slachtoffer zijn van absurde situaties die worden veroorzaakt door bureaucratie en het gedrag van overheden, instanties en burgers. Zij wordt hierbij terzijde gestaan door een panel bestaande uit cabaretiers Pierre Bokma, Leo Alkemade, Plien van Bennekom en Annick Boer. Die voeren sketches op naar aanleiding van de besproken zaken.
Cojones
Cojones is een satirisch televisieprogramma van de VARA, dat van 2014 tot 2016 werd uitgezonden. Elke week werd de actualiteit op de hak genomen met conferences, filmpjes, liedjes en typetjes. In 2014 begon het eerste seizoen met vier afleveringen; in  2015 startte het tweede seizoen met zes afleveringen en op 9 januari 2016 begon het derde seizoen met acht afleveringen.
Pisa
Pisa was een satirisch VARA-televisieprogramma dat van het seizoen 1982-1983 tot 1985 te zien was. Nadat de makers overstapten naar Veronica heette het programma van 1986 tot en met het seizoen 1988-1989 "Verona". Alhoewel het programma gemaakt werd door sportjournalisten Henk Spaan en Harry Vermeegen ging het niet over sport, maar over "alles wat scheef is in Nederland" (de titel verwees naar de scheve toren van Pisa).
Farce Majeure
Farce Majeure was een komisch, satirisch en muzikaal televisieprogramma van de NCRV met Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De muziek van veel liedjes was van Harry Bannink. De eerste reeks uitzendingen liep van 15 september 1966 tot 1976. Een tweede reeks liep van 1983 tot 1986. De titel is een woordspeling met de Franse term force majeure, dat overmacht betekent. Maar farce betekent in het Frans scherts, of mop, dus farce majeure betekent supermop.
Zo is het toevallig ook nog eens een keer
thumb-zoishettoevallignogeenskeer
Zo is het toevallig ook nog 's een keer is de titel van een satirisch Nederlands televisieprogramma, dat van 1963 tot 1966 werd uitgezonden door de VARA naar het voorbeeld van het BBC-programma That Was The Week That Was, dat gepresenteerd werd door de Britse journalist David Frost. De eerste aflevering was op 9 november 1963 en de laatste op 11 februari 1966. Het programma werd gedurende het seizoen vrijwel altijd maandelijks uitgezonden.  

Meer over dit onderwerp