Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Nominaties World Press Photo of the Year bekend!

25-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
001_World Press Photo of the Year Nominee_Mulugeta Ayene_Associated Press
Dit jaar worden alweer voor de 63e keer de prijzen voor The World Press Photo Contest uitgereikt. Deze wedstrijd kent verschillende categorieën, maar de belangrijkste prijs is The World Press Photo of the Year, waarbij de beste foto met een groot journalistiek belang wint. Een onafhankelijke jury koos de zes foto's die genomineerd werden voor deze prestigieuze titel. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Relative Mourns Flight ET 302 Crash Victim

Mulugeta Ayene, Ethiopië, Associated Press.
001_World Press Photo of the Year Nominee_Mulugeta Ayene_Associated Press
Een familielid van een slachtoffer van de crash van Ethiopian Airlines Vlucht ET302 gooit aarde in haar gezicht, terwijl ze rouwt bij de plek van de crash.

Clash with the Police During Anti-Government Demonstration

Farouk Batiche, Algarije, Deutsche Presse-Agentu.
002_World Press Photo of the Year Nominee_Farouk Batiche_Deutsche Presse-Agentur
Studenten in gevecht met de politie tijdens een anti-regeringsdemonstratie.

Straight Voice

Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse. 
003_World Press Photo of the Year Nominee_Yasuyoshi Chiba_Agence France-Presse
Een jonge man in het duister wordt verlicht door mobiele telefoons terwijl hij een gedicht voordraagt. Ondertussen schreeuwen demonstranten leuzen voor burgerlijk bestuur in Soedan.

Awakening

Tomek Kaczor, Polen, voor Duży Format, Gazeta Wyborcza.
004_World Press Photo of the Year Nominee_Tomek Kaczor_for Duży Format, Gazeta Wyborcza
Een 15-jarig Armeens meisje is recentelijk ontwaakt uit een vegetatieve staat, veroorzaakt door het Resignation Syndrome (vrij vertaald: 'terugtrekkingssyndroom'). Ze zit in een rolstoel, bijgestaan door haar ouders, in een opvangcentrum voor vluchtelingen. 

Injured Kurdish Fighter Receives Hospital Visit

Ivor Prickett, Ierland, voor The New York Times.
005_World Press Photo of the Year Nominee_Ivor Prickett_for The New York Times
Ahmed Ibrahim (18), een ernstig verbrande SDF-strijder, wordt bezocht door zijn vriendin in een ziekenhuis in Al-Hasakah, Syrië, op 20 oktober. Ze weigerde aanvankelijk om de kamer binnen te gaan, omdat ze geschokt was door zijn verwondingen. Een verpleger wist haar te overtuigen toch het vertrek te betreden, om Ahmeds hand vast te houden en even met hem te praten.

Nothing Personal - the Back Office of War

Nikita Teryoshin, Rusland.
006_World Press Photo of the Year Nominee_Nikita Teryoshin
Een zakenman bergt een paar anti-tank granaatwerpers op aan het eind van een tentoonstellingsdag tijdens The International Defence Exhibition and Conference (IDEX) in Abu Dhabi. 

De wedstrijd

De World Press Photo of the Year is niet de enige categorie waar iets in de winnen valt. Zo is er dit jaar voor het eerst een prijs voor World Press Photo Story of the Year, waarbij de nadruk ligt op de beste journalistieke fotoserie van het afgelopen jaar. Daarnaast zijn er ook prijzen te verdelen in de categorieën Hedendaagse Kwesties, Algemeen Nieuws, Milieu, Natuur, Lange Termijn Projecten, Portretten, Spot Nieuws en Sport.

Naast de World Press Photo Contest is er ook nog een aparte Digital Storytelling Contest, waarbij de nadruk ligt op het vertellen van verhalen in de digitale wereld, bijvoorbeeld met korte documentairefilms en interactieve producties. Zoals de documentaire 'Battleground PolyU' van DJ Clark. Met behulp van 360-video wordt zeer indringend verslag gedaan van de strijd rond de Hong Kong Polytechnic University (PolyU):  

De winnaars van de Photo Contest en de Digital Storytelling Contest zullen bekendgemaakt worden tijdens de uitreikingsceremonie op 16 april in Amsterdam.
Ga voor meer indrukwekkende foto's en informatie naar de site van World Press Photo.