Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Niks nieuws: Mensen die fietszadels stelen en verzamelen

3 mrt 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Fietszadels
In de rubriek Niks Nieuws geven we een luchtige historische context bij nieuwsberichten. 

Opmerkelijk nieuws: in Japan is in februari een man opgepakt die al jarenlang fietszadels stal. Hij werd ontdekt omdat beveiligingscamera's hem filmden terwijl hij twee exemplaren aan het stelen was ter waarde van ongeveer 66 euro. 

Het gaat om de 57-jarige vrachtwagenchauffeur Hiroaki Suda, die al bijna vijfentwintig jaar fietszadels stal én verzamelde. Naar eigen zeggen is hij ermee begonnen om de stress van het werk te verminderen, maar hij vertelde ook dat hij er na verloop van tijd  echt plezier in begon te krijgen. De politie vermoedt dat hij door zijn werk de fietszadels makkelijk van stad naar stad kon vervoeren. Zodoende heeft hij in al die jaren meer dan  5.800 (!) zadels verzameld, die hij opsloeg in een speciaal gehuurde ruimte. Op een video afkomstig uit de Japanse media is te zien hoe deze gigantische verzameling eruitziet.
Het klinkt merkwaardig om voor je eigen genot fietszadels te sparen. Toch is dit niet de eerste keer dat er mensen gearresteerd zijn voor het onderhouden van een grote verzameling gestolen zadels. Je zou denken dat de enige reden om een zadel te stelen is om een beetje te pesten (waarom zou je anders alleen maar het zadel meenemen?), maar de dieven hadden er verschillende redenen voor.   

Likken en snuiven

In 2013 werd de Japanse Joji Kondo opgepakt, terwijl hij in een wooncomplex bezig was om drie zadels van de elektrische fietsen van vrouwen te stelen. Toen de politie verder op onderzoek uitging kwam men erachter dat de man in totaal al 200 zadels in zijn appartement had bewaard. Kondo had een voorliefde voor het likken en snuiven van zadels en hij verzamelde louter zadels van vrouwelijke fietsers. Hij had een speciale tactiek: hij koos voornamelijk zadels van fietsen die een kinderzitje hadden, omdat hij vermoedde dat deze fietsen een vrouwelijke eigenaar zouden hebben. Daarnaast had hij naar eigen zeggen een bijzonder reukvermogen ontwikkeld door zijn ‘hobby’, waardoor hij mannen- en vrouwenfietsen uit elkaar kon houden. Bizar.

Hieronder een klein deel van zijn verzameling: 
Fietszadels 3

Wraak

In 2019 werd in Tokyo de 61-jarige Akio Hatori opgepakt die in zijn eigen huis een verzameling had van 159 fietszadels. Deze man stal de zadels om een totaal andere reden dan de twee bovenstaande gevallen. Een jaar eerder was namelijk zijn eigen zadel gestolen en nadat hij een nieuwe had gekocht, was hij nog steeds zo kwaad, dat hij uit wraak zelf ook maar zadels van anderen ging stelen. Je zou kunnen denken dat hij ook gewoon aangifte had kunnen doen, maar dat was voor Hatori niet genoeg. Hij wilde andere mensen laten voelen “waar hij doorheen was gegaan.” Klinkt, logisch? Vooral als je bedenkt dat hij op deze manier onschuldige mensen ‘opzadelt’ met zijn eigen woede.

Ook het beeld van zijn verzameling is vrij bizar: 
Zadels
Kortom, het aan de lopende band stelen van fietszadels is niet nieuw. Wanneer zal het volgende geval zich aandienen? Wij zouden het niet kunnen zeggen, maar wel is duidelijk dat het tot nu toe weinig succesvol is gebleken: ondanks dat alle drie de dieven dus al een flinke hoeveelheid zadels bij elkaar hadden, zijn ze uiteindelijk allemaal ontdekt, gearresteerd en is hun verzameling opgedoekt.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA