Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Niks Nieuws: Massale vogelsterfte

12 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Zeekoet Vogel
In de rubriek Niks Nieuws geven we een luchtige of kritische historische context bij nieuwsberichten.
Verontrustend nieuws: 20.000 zeekoeten zijn overleden en nog altijd spoelen er dode, zieke of ernstig verzwakte vogels aan op onze stranden. De oorzaak is onduidelijk, al is ondertussen uitgesloten dat het om een virus gaat.
Maar 20.000 is wel een heel groot getal, onderzoekers spreken van een alarmfase. Er wordt nu gekeken of wellicht harde wind een rol speelt, waardoor vogels uitgeput raken en geen vissen kunnen vangen. Een ander waarschijnlijk scenario is de ramp met containerschip MSC Zoe: honderden containers belandden in zee, dus ook plastic en piepschuim. Maar één van de containers bevatte de giftige stof benzoylperoxide, dat zou ook de boosdoener kunnen zijn.
Maar massale vogelsterfte is, helaas, niks nieuws. Ook de mysterieuze sfeer die eromheen hangt niet, velen zien er Bijbelse voortekenen van hel en verdoemenis in. Maar in de praktijk zijn de oorzaken, gelukkig, veel voor de hand liggender.
Zo blijkt ‘het weer’ een seriemoordenaar, met onweer, hagel en plotselinge stormen als beulen. In 1973 belandt een groep vogels in een hagelbui bij het Amerikaanse plaatsje Stuttgart. Bewoners beschrijven hoe ze op de grond vogels verpakt in ijs vinden: ‘bowlingballen met veren’.
Dankzij de uitvinding van de radar in de Tweede Wereldoorlog konden zwermen vogels voor het eerst gevolgd worden. Die bleken soms in een klap van het scherm te verdwijnen door contact met een weerfront. Maar we gaan nog even verder terug in de tijd: al in 204 vóór Christus schrijft geschiedschrijver Livius dat de Romeinse veldheer Scipio ‘vogels ter aarde’ ziet vallen. Die had nog geen radar, dus oorzaak onbekend.
Soms zijn echter de dieren zelf debet aan een vliegramp. In 2003 stortten in Duitsland ca. honderd spreeuwen neer, simpelweg omdat de zwerm te dicht bij de grond kwam. Een groot deel kon nog een doorstart maken, maar enkele pechvogels klapten met een reuzenklap tegen het asfalt.
Maar de mens lijkt toch nog de opperslager. Naast onze huiskatten, goed voor 100.000 gevleugelde slachtoffers per jaar (!), onze windmolens, hoogspanningsmasten, gebouwen met spiegelglas, vliegtuigen en auto's moorden we bewust dieren uit. Bijvoorbeeld in Yankton Amerika, waar in 2011 het ministerie van Landbouw op grote schaal spreeuwen vergiftigde omdat de vogels een plaag zouden vormen voor de landbouw en veeteelt. Twee jaar daarvoor vermoordde een boer op eigen houtje honderden vogels met gif in Groggstown. Of...
Niks goddelijks aan, gewoon weer de mens die niet voor zijn planeet zorgt.
(foto: RUURD JELLE VAN DER LEIJ)

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA