Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Wie is tafeldame Nadia Moussaid?

27 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
75 keer bekeken
Nadia Moussaid
Nadia Moussaid is momenteel de presentatrice van de wekelijkse talkshow Nieuwe Maan (NTR) op NPO2. In 2009 studeerde ze af in sociale en culturele antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze begon haar media-carriere als researcher en redacteur bij MTNL/VPRO en in 2012 stapte ze over naar de lokale tv-zender van Amsterdam, AT5. Hier werkte ze als presentatrice en maker. Ook werkte ze voor Women Inc. en maakte ze documentaires.

Underdog

Moussaid komt uit een gemengd gezin. Haar vader is Marokkaans en haar moeder is half-Nederlands, half-Oostenrijks. Haar vader kwam zonder papieren naar Nederland, waarna hij hier zijn leven vanuit een lastige positie heeft moeten opbouwen. Op school al merkte Moussaid dat ze als een van de weinigen een andere achtergrond had. “Mijn hele zijn is ontstaan uit ontwikkelingsland en Nederland. Dus ik merkte: het maakt nogal uit waar je wiegje heeft gestaan”. Vanaf dat moment wist zij dat ze zich wilde inzetten voor de underdog. “Het maakt niet uit of het dan gaat om afkomst, religie of seksualiteit, de underdog of minderheid kan ik niet meer loslaten."
Kijk hier naar een trailer van de documentaire 'Lost Generation' (2015) die Nadia regisseerden.

De Nieuwe Maan

In het programma De Nieuwe Maan bespreekt Moussaid met gasten onderwerpen rond de thema’s multiculturaliteit, integratie en participatie. “Het zijn lastige onderwerpen. Wij maken televisie over issues waarover veel gediscussieerd wordt. Er zit frictie in deze thematiek.” Als voorbeeld noemt ze een interview dat ze onlangs hield met een voorman van Pegida: “Ik denk er van tevoren goed over na hoe ik erin sta en hoe wij er als team van De Nieuwe Maan in staan. We hebben ons afgevraagd of wij er wel goed aan deden deze man een podium te geven. Is het journalistiek verantwoord? Dat is heel spannend bij dit soort onderwerpen.”
In het gesprek met de voorman van Pegida gaf Moussaid duidelijk aan dat ze de groei van rechts in Duitsland een enge ontwikkeling vond: “Ik heb gezegd: ik kan me helemaal niet vinden in jouw opmerkingen en ik vind het een enge ontwikkeling”. Ze is blij dat gezegd te hebben, toch is ze voorzichtig met het geven van haar eigen mening. Ze wil niet dat haar persoonlijke mening al te veel doorklinkt in het programma. “Maar toen er vorige week een discussie oplaaide over het verbod van tatoeages bij moslims, heb ik mijn mening ook goed duidelijk gemaakt. Er werd op internet beweerd dat de tatoeages die onder meer mijn Marokkaanse oma in haar gezicht had niet mochten volgens de islam en dat deze vrouwen onwetend waren. Ik dacht: zijn ze nu mijn oma aan het beledigen?”

Confrontatie op het veld

Naast dat Moussaid de confrontatie opzoekt in haar werk doet ze dat ook in haar vrije tijd. Lange tijd speelde zij in een vrouwenvoetbal-team bij Buitenveldert in Amsterdam. “Helaas heb ik daar al 1,5 jaar geen tijd meer voor. Het lukte me niet meer om 2 keer per week te trainen en op zaterdag de wedstrijd te spelen. Dan offerde ik mijn hele zaterdag op voor voetbal en dan zat ik op de bank omdat ik niet twee keer had getraind die week. Ook ben ik een aantal keer door mijn rug gegaan. Nu ben ik met een personal trainer bezig en hoop ik straks weer te kunnen voetballen, want dat is toch wel wat ik het allerliefste doe.”

Ambities

In de toekomst zou Moussaid graag meer programma’s willen ontwikkelen waarin ruimte is voor achtergrond. “Een reisserie lijkt me fantastisch maar ook een programma als Buitenhof of Zomergasten lijkt mij geweldig om te maken, programma’s waar ik,  als antropoloog, mijn ei ook nog een beetje in kwijt kan.”
Kijk hier een gesprek dat Nadia eerder met Matthijs had terug.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA