Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Natafelen: de 6 kookumentaires die je moet zien na NOMA

09-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
NOMA My Perfect Storm documentaire Jiro Sushi
In de uitzending van 9 mei spreken Yvette van Boven, Joris Bijdendijk en Joël Broekaert over de kook-documentaire NOMA – My Perfect Storm. Of je nu foodie bent of niet: deze 6 kookumentaires zijn de perfecte volgende gang.
1. El Bulli: Cooking in Progress
Naast René Redzepi, de chef van het wereldberoemde Kopenhaagse restaurant NOMA, is Ferran Adria dé grote superster van het moderne koken. Hun beider restaurants werden meerdere malen verkozen tot de beste van de wereld en ze hebben allebei een ‘kooklab’ waar teams continu experimenteren met nieuwe , ongebruikelijke ingrediënten en bereidingswijzen. Dit is dus waarschijnlijk de meest logische kookumentaire om te kijken als je genoten hebt van NOMA – My Perfect Storm. Het is een kijkje in het brein van een creatief genie dat rustig zijn restaurant zes maanden dichtgooit om te werken aan een nieuwe menukaart.
2. Pressure  Cooker
Ooit de nineties classic ‘Dangerous Minds’ gezien, waarin ex-marinier Michelle Pfeiffer een stel onhandelbare scholieren op het rechte pad moet brengen met onconventionele lesmethoden? (Ook wel bekend als: ‘ die film van Coolio’s ‘Gangsters Paradise ’.) Mrs. Stephenson, de hoofdpersoon uit ‘Pressure Cooker’, is gemakkelijk drie keer zo heftig als Pfeiffer, maar heeft precies hetzelfde doel: de kansarme kinderen op haar school aan een schoolbeurs helpen door middel van kooklessen. Smullen!
3. Jiro Dreams Of Sushi
In een minuscuul hokje, weggestopt in een hoek van een metrostation in Tokio werkt de allerbeste sushichef ter wereld: Jiro-san. Hij heeft drie Michelinsterren (uniek voor een sushichef) en Japan verklaarde hem zelf tot een ‘nationale schat’ (vrij uniek voor eh… mensen). Na deze kookumentaire zul je houden van deze aparte sushichef en overwegen je baan op te zeggen. Want alleen als je een diepe, diepe liefde hebt voor je werk, kun je volgens Jiro (89) perfectie bereiken.
(Bonus: René Redzepi en Jiro drinken een kopje thee samen .)
4. Kings of Pastry
Documentairegiganten Pennebaker en Hegedus volgden in 2010 de ultieme test voor patissiers: de Meilleurs Ouvriers de France. Een test waarbij topchefs één keer in de vier jaar proberen het recht te verdienen om een rood-wit-blauwe kraag aan hun koksbuis te mogen naaien. Hier worden carrières, ego’s en manshoge meringues gemaakt of gekraakt. Je zag nooit eerder een film met zo veel grienende mannen. En ja, dat is een aanbeveling.
5. I Like Killing Flies
Dit is, van het lijstje, de kookumentaire die het minst over eten gaat. Chef Kenny Shopsin is namelijk een vrij excentriek karakter van wie je nog veel liever naar zijn levenswijsheden en geflipte filosofieën luistert, dan dat je in zijn restaurant eet. En dat wil wat zeggen, want er waren vroeger lange wachtlijsten om bij hem te kunnen eten. Bekijk even onderstaand clipje, dan snap je wel wat we bedoelen. 
6. Spinning Plates
Als restauranthouder moet je veel bordjes tegelijkertijd in de lucht houden, blijkt maar weer eens uit deze zéér dramatische kookumentaire. In één film zie je een chef met drie Michelinsterren krijgt tongkanker en kan misschien nooit meer proeven, een regionaal eetinstituut waar op een goede zondag 2000 man eten dat na 160 jaar tot de grond afbrandt én een restauranthouder die zijn huis kwijtraakt als hij niet snel meer klanten in de zaak krijgt. Iedereen moet zijn nek uitsteken om de boel draaiende te houden en dat doen ze allemaal om één reden: hun liefde voor koken.
Wil jij een kookboek van R edzepi winnen plus kaartjes voor docu over NOMA - My Perfect Storm? Klikken maar.

Meer over dit onderwerp