Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Musical over de Elfstedentocht in aantocht!

19 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Elfstedentocht
It giet oan: er komt een musical over de Elfstedentocht! Al sinds 2017 werd er gespeculeerd dat er een musical over 'de Tocht der Tochten' zou komen, maar nu is er eindelijk meer duidelijkheid over het grootse musicalproject, getiteld 'De Tocht'.

Het verhaal van de voorstelling werd geschreven door Allard Blom en gaat over vijf schaatsvrienden die elkaar beloofd hebben de Elfstedentocht te gaan rijden als die kans zich ooit nog voor zal doen. De voorstelling zal gaan spelen in een nieuw theater in Leeuwarden en moet plek bieden voor 1.500 man publiek.

Op echt ijs

Over het plan voor de musical is goed nagedacht: een deel van de voorstelling zal zich namelijk letterlijk op het ijs afspelen. Door een speciale techniek beweegt het publiek mee over het ijs. Hierbij werden de makers geïnspireerd door de waanzinnig succesvolle musical 'Soldaat van Oranje', waarbij het publiek ook verschuift tijdens de voorstelling. Het idee van een gezamenlijk bewegend publiek heeft daarnaast nog een achterliggende gedachte: het publiek moet niet slechts naar een voorstelling gaan, maar het saamhorigheidsgevoel van de provincie Friesland moet ook een grote rol spelen bij de musical. "Samenwerking is de kracht van de Elfstedentocht", aldus Madelène van Beuzekom, de producent van de musical.
De tocht
Het doel van 'De Tocht' is om de herinnering aan de Elfstedentocht voort te laten leven, ook bij de volgende generatie. De Elfstedentocht werd namelijk alweer in 1997 voor het laatst gereden, en met het huidige klimaatprobleem lijkt het er niet op dat er snel weer een tocht zal plaatsvinden. Daarom willen de makers ervoor zorgen dat het theater duurzaam gebouwd wordt. "Omdat klimaatverandering de reden is dat we wellicht geen Elfstedentocht meer zullen meemaken, willen we daar niet aan bijdragen" zegt van Beuzekom.

'De Tocht' gaat in première in oktober 2021.

Op 14 januari spraken we met vier ijsmeesters over het voortbestaan van de Elfstedentocht ter gelegenheid van de 111e verjaardag van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden.
Ook doken er recentelijk kleurenbeelden op van de Elfstedentocht uit 1997!

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!