Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Maartje Kroonen is het nieuwe lid van ons boekenpanel

26 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Maartje Kroonen foto Corne van der Stelt
Maartje Kroonen (1982) is het nieuwe lid van ons boekenpanel. Zij vervangt Lenneke de Ruijter die haar eigen uitgeverij is begonnen. We spraken haar voor de uitzending.

Hoe ben jij in het boekenvak terechtgekomen?

“Ik ben opgegroeid in Dordrecht. Bij mijn ouders in de straat zat boekhandel JeKa. Helaas bestaat die winkel niet meer, maar toen ik een jaar of elf, twaalf was, vroeg Theo, de eigenaar, of ik misschien op zaterdagen de etalage wilde inrichten. Het was een speciale winkel, Theo liep op blote voeten, rookte achter de balie en draaide de hele dag oude Jazz. Prachtig.
Ik ben daar blijven werken tot ik ging studeren in Utrecht. Ik combineerde de Kunstacademie met Literatuurwetenschappen. Tijdens en na mijn studie heb ik bij de Literaire Boekhandel in Utrecht gewerkt. Daar heb ik uiteindelijk 10 jaar gestaan. Sinds 2016 zit ik bij Athenaeum Boekhandel en ben ik hoofd van de afdeling bellettrie, verantwoordelijk voor Nederlandse en vertaalde literatuur, poëzie, thrillers en Young Adult.”

Wat voor soort boeken lees jij graag?

“Ah, da’s een moeilijke vraag, je leest zo veel (lacht). Het liefst lees ik de wat meer kritische boeken, literaire fictie, waar wel humor in zit, maar waarin tegelijkertijd een serieus onderwerp wordt behandeld. Ik moet er echt iets in kunnen vinden, het is niet genoeg als er enkel een begin en een eind aan zit. Ik moet erin kunnen graven. Er zijn maar een aantal schrijvers die dat kunnen. Die humor maakt het lastig. De Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago is daar heel groot in. Maar ik lees ook graag de Amerikanen; Philip Roth, Don DeLillo of Jennifer Egan. Haar ‘A Visit from the Goon Squad’ heeft zoveel schitterende literaire verwijzingen. Ik hou ervan als er gebruik wordt gemaakt van wat er is voorgegaan, dat schrijvers weten waar ze het over hebben.”

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

“Ik heb nu ‘Vertel me het einde’ van Valeria Luiselli op mijn kastje liggen, maar dat is eigenlijk meer een verslag (van gesprekken met honderden Centraal-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens zijn overgestoken – red). En ‘The Refugees’ van Viet Thanh Nguyen ligt ernaast. Maar er ligt altijd een stapel, je kunt toch niet zonder stapel (lacht).”

Wat verwacht jij van jouw deelname aan het boekenpanel?

“Heel veel leren. Voor mezelf bedoel ik dan. En ik hoop dat ik op mijn eigen wijze heel veel mensen kan enthousiasmeren voor wellicht wat moeilijkere boeken. Er is eigenlijk heel weinig tijd voor boeken op TV. En de selectie die daarbij wordt gemaakt begrijp ik, maar ik denk dat een hoop lezers bang zijn voor bepaalde boeken. Dat ze denken dat ze  er niet doorheen komen. Maar als iemand ze een klein zetje geeft en ze over de drempel helpt, ze wellicht een leeservaring hebben die ze niet snel zullen vergeten.” 
(foto: Corné van der Stelt)
Leer Maartje hier beter kennen, via haar boekenkast:
Kijk hier het gesprek terug:

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!