Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Literaire debutantes van het Boekenbal bij DWDD

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
boekenbal
In de uitzending hadden we drie literaire debutantes te gast; zij maken hun opwachting op het Boekenbal. Auteurs Marieke Lucas Rijneveld, Laura van der Haar en Herien Wensink brachten onlangs hun eerste boek uit. We staan even stil bij hun werk en wie ze zijn.
Marieke Lucas Rijneveld (1991) is schrijver en dichter. Voor ze haar debuutroman uitbracht, kreeg ze naamsbekendheid door haar werk in onder andere de VPRO-gids en Hollands Maandblad. Ze won de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs 2014/2015 en het C.C.S. Crone-stipendium 2015. In 2015 schreef ze haar eerste dichtbundel getiteld ‘Kalfsvlies’. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literair talent van 2016. Ze won met haar bundel de C. Buddingh'-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar. Ze schreef in 2018 ‘De avond is ongemak’; een aangrijpend verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van één van de kinderen. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies.
marieke lucas rijneveld
Laura van der Haar (1982) won het Nederlands  kampioenschap Poetry Slam en debuteerde in 2014 als dichter met de bundel ‘Bodemdrang’. Ze schrijft voor onder meer De Speld en Vice. Ze maakt ook de podcast ‘Het Volkskrantgeluid’. In 2018 verscheen haar debuutroman ‘Het wolfgetal’. Het verhaal speelt zich af aan het naderende einde van de jaren negentig. Twee jonge meisjes groeien op ergens tussen stad en achterland. Vikki wordt door haar wereldvreemde moeder aan haar lot  overgelaten en sleept haar vriendin mee op een ontdekkingstocht naar de wereld en zichzelf. Het boek is een buitengewoon zintuiglijke en duistere roman over een ontsporende pubervriendschap. 
laura van der haar
Herien Wensink (1977) is theaterredacteur bij De Volkskrant. Daarvoor was zij tien jaar cultuurredacteur bij NRC Handelsblad. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in literatuur uit de Eerste Wereldoorlog, waar ze later ook in NRC diverse artikelen aan wijdde. ‘Kleihuid’, haar eerste roman, kwam in 2018 uit. Het speelt zich af in Vlaanderen in 1918. Het verhaal gaat over de Britse soldaat Rupert Atkins en de soldaat Harvey Cole die noodgedwongen een kamer moeten delen in een geïmproviseerd revalidatieoord achter het front. In eerste instantie wordt hun contact getekend door afkeer, maar gaandeweg ontstaat wederzijdse fascinatie.
Bekijk hier de trailer van ‘Kleihuid’:
Meer Extra? Ga naar de rubriekspagina
Meer literatuur? Klik hier en bekijk alle gesprekken en extra informatie over de boeken van de maand terug op de overzichtspagina.