Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Kunstenaar creëert bewust files op Google Maps

6 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
google-maps-hacks-by-simon-weckert-5
Neem 99 smartphones, een handkarretje en een kritische kunstenaar en je krijgt: een file op Google Maps. De Duitse kunstenaar Simon Weckert kwam op het idee om Google Maps te 'hacken.'

Door met een karretje vol met tweedehands smartphones door Berlijn te lopen, zorgt hij ervoor dat de groene straten in Maps langzaamaan roodgekleurd worden, wat een file aanduidt. Dit heeft als gevolg dat auto's omrijden, omdat niemand in de aangegeven file wil belanden en de straten dus heerlijk leeg blijven. Het doel van het project, getiteld 'Google Maps Hacks', is dan ook om te laten zien dat digitale technologie ook een grote impact op de 'echte' wereld kan hebben. 
Weckert
Een wereld zonder Google Maps lijkt in de huidige tijd haast ondenkbaar. Veelgebruikte applicaties als Uber, Airbnb, Tinder en Deliveroo draaien volledig op Google Maps. Met de 'Geo Tools' die Google gebruikt, worden gebruikers en bedrijven in staat gesteld om kaarten op veel verschillende manieren in te zetten. Weckert wil aantonen dat dit gepaard gaat met controle, regulering en macht vanuit Google. Ook stelt hij dat onze perceptie wordt veranderd door deze nieuwe visie op kaarten. Volgens hem is Google Maps slechts een model van hoe de wereld eruit ziet, maar zijn we er zo aan gewend geraakt dat we dat dreigen te vergeten.

Bekijk hieronder hoe Simon Weckert zijn project uitvoerde! 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!